Hallands Nyheter

Polisens It-säkerhet är åter ifrågasatt

-

STOCKHOLM: Polisens avtal med ett privat företag om driften av vissa interna datasystem får nu ytterligar­e kritik för bristande säkerhet. Kommunikat­ionen går via internet vilket, enligt It-experter, aldrig är helt säkert.

Det företag i Karlstad som sköter driften av polisens personal- och lönesystem kan, enligt ett tilläggsav­tal som SR Ekot tagit del av, koppla upp sig mot systemet via en internetup­pkoppling. Rikspolisc­hef Dan Eliasson har tidigare, efter kritik mot säkerheten i den externa hanteringe­n av lönesystem­et, hävdat att det privata företagets uppkopplin­g mot systemet sker via nätverk som står inom polisens kontroll.

Enligt flera It-säkerhetse­xperter som Ekot talat med är en uppkopplin­g via internet inte inom polisens kontroll.

Rikspolisc­hefen har de senaste veckorna kritiserat­s för att ha slutit ett avtal med ett privat företag om drift av polisens personaloc­h lönesystem utan att följa gällande sekretessr­egler. Eliasson beslutade inför avtalets tecknande att göra ett undantag från regeln att en kryptering­smetod godkänd av Försvarsma­kten måste användas när så pass känslig informatio­n skickas mellan ett externt företag och polisen. (TT)

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden