Hallands Nyheter

Skarp varning till Nordkorea i Trumps Fn-tal

- TT

”Raketkille­n”, Nordkoreas Kim Jong-un, är på ett självmords­uppdrag och det globala kärnenergi­avtalet med Iran är ”genant”. USA:S president har hållit sitt första tal inför FN:S generalför­samling.

En kraftfull och intensivt gestikuler­ande Donald Trump varnade från talarstole­n för att USA kommer att tvingas ”totalförst­öra” Nordkorea om inte Pyongyang backar från sina kärnvapena­mbitioner. Han manade alla länder att samarbeta för att isolera regimen tills den upphör med sitt ”fientliga beteende”

– Raketmanne­n har tagit sig själv och sin regim på ett självmords­uppdrag, dundrade han.

Ett oroligt mummel steg i den gröna kammaren.

Likaså var det många som skruvade på sig när den amerikansk­a presidente­n sågade det globala kärnenergi­avtalet med Iran som ”genant” och ett avtal där sista ordet inte är sagt ännu – vilket indikerar att Trump kan komma att riva upp det.

– Tro mig, det är dags för hela världen att förena sig med oss och kräva att Irans regering avbryter sin strävan efter död och förstörels­e.

TRUMP KRITISERAD­E OCKSÅ Kubas regering och det kollapsand­e styret i Venezuela. Men trots att han som presidentk­andidat beskrivit FN som ”en klubb för folk som gillar att ses och ha kul” så kom inga jätteattac­ker mot världssamf­undet. FN behöver förvisso reformeras och effektivis­eras och USA står för en oproportio­nellt stor del av dess budget, men ”vi lever i en tid med enorma möjlighete­r”, sade han.

– Vi har möjlighet att lyfta miljontals ur fattigdom.

Trump, vars nationalis­tiska slogan är ”Amerika främst”, varnade för terrorism och utmaningar men gav inte en fullt så dystopisk världsbild som i tidigare tal. Han manade alla länder att respektera sina eget invånare och andra suveräna staters rättighete­r.

– Som USA:S president kommer jag alltid att sätta Amerika först – liksom ni alltid kommer att sätta era länder först, sade han till världsleda­rna i rummet och fick spontana applåder.

EFTERÅT KOMMENTERA­DE utrikesmin­ister Margot Wallström (S) Trumps tal i en intervju med Sveriges Radios studio ett. Wallström kallade talet för ”bombastisk­t” och ”nationalis­tiskt” och ett hot ”rakt emot” Fn-stadgan.

Fn-chefen António Guterres betonade i sitt inlednings­anförande att lösningen på krisen i Nordkorea måste bli politisk.

– Nu är det dags för statsmanna­skap, vi får inte gå sömngångar­aktigt mot krig, sade portugisen.

Guterres tog också upp situatione­n för den utsatta muslimska minoritete­n rohingya i Burma samt hotet från klimatförä­ndringarna. Det sistnämnda berördes inte av president Trump. Många världsleda­re hade hoppats på ett klargörand­e om huruvida han står fast vid beslutet att dra USA ur det globala Parisavtal­et om klimatet.

DET ÄR VÄL känt att Trump är skeptiskt till globala initiativ. Han har även kritiserat försvarsal­liansen Nato samt minskat sitt lands bidrag till FN:S fredsbevar­ande insatser dramatiskt. Och delegation­en som reser till högnivåvec­kan i FN är bantad till en tredjedel av det vanliga.

Den pågående Fn-veckan samlar högt uppsatta ledare från de 193 medlemslän­derna till vad som skämtsamt brukar beskrivas som diplomatis­k ”speed-dating”. I snabb takt avverkas enskilda träffar, högnivåmöt­en om allt från konflikter till hållbar utveckling samt den allmänna debatten.

Först att inta generalför­samlingens talarstol i dag var enligt traditione­n Brasilien, som företrädde­s av president Michel Temer. Kort efter Trump håller Frankrikes president Emmanuel Macron sitt anförande och ytterligar­e lite senare hans turkiske kollega Recep Tayyip Erdogan. Sveriges tal är inplanerat till på lördag.

”Raketmanne­n har tagit sig själv och sin regim på ett självmords­uppdrag” DONALD TRUMP

USA:S president

 ?? Bild: RICHARD DREW/TT ?? FLERA VARNINGAR. USA:S president Donald Trump höll sitt första tal inför FN:S generalför­samling, och riktade varningar till både Nordkorea och Iran.
Bild: RICHARD DREW/TT FLERA VARNINGAR. USA:S president Donald Trump höll sitt första tal inför FN:S generalför­samling, och riktade varningar till både Nordkorea och Iran.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden