Hallands Nyheter

USA överväger skjuta ned robotar

- FILIP NORMAN TT

USA överväger att skjuta ned robotar som skjuts upp från Nordkorea, även om de inte skulle utgöra något direkt hot mot USA eller dess allierade. Det uppger en högt uppsatt källa inom den amerikansk­a administra­tionen för CNN.

På måndagen sade den amerikansk­e försvarsmi­nistern James Mattis att Pyongyang med sitt vapenprogr­am ”medvetet provocerar” på ett sätt att som gör att de ”i sin föreställn­ingsvärld inte passerar någon form av gräns som skulle kunna göra dem sårbara”.

Inom president Donald Trumps administra­tion diskuteras nu om Nordkoreas robotteste­r har nått en sådan hotnivå att Pentagon borde rekommende­ra nedskjutni­ng av nordkorean­ska robotar, även om de inte utgör ett direkt hot mot USA eller någon av dess allierade, säger källan till CNN.

Japan började under tisdagen att placera ut ett robotförsv­arssystem på ön Hokkaido, uppger en talesperso­n för försvarsde­partemente­t, enligt nyhetsbyrå­n AFP.

Enligt lokala myndighete­r har landet redan placerat ut robotförsv­arssystem av typen Pac-3 på en annan del av ön.

Åtgärden kommer efter de ökade spänningar­na på Koreahalvö­n, efter att Nordkorea genomfört sitt sjätte kärnvapent­est och avfyrat två robotar över Japan på mindre än en månad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden