Hallands Nyheter

Marcus Annervi om debutåret i STCC.

- @wieselgren på Twitter Eva Wieselgren

Förr skickades pappersbun­tar ut till alla som skulle ha synpunkter. Nu är det vanligare att vi samarbetar om ett dokument i molnet. Dropbox har en ny tjänst som gör det enklare och roligare.

Tjänsten heter Dropbox Paper. Och det är så det känns att använda den, som ett papper alla i gruppen kan läsa och ändra i. Dropbox Paper kom i början av året och har nu fått mobilappar och funktioner som gör den roligare än andra samarbetst­jänster.

Och enklare. Ingen i gruppen behöver känna sig dum för att han eller hon inte fattar hur det går till, eller avstå från att lämna synpunkter för att det känns krångligt.

Ni slipper också scenariot att chefen inte är så van vid molntjänst­er och därför begär in synpunkter i mejl och sen delegerar till någon annan stackare att försöka jämka samman resultatet.

DROPBOX PAPER ÄR enklare att jobba med än till exempel Google Drive som annars är det vanliga valet för studenter och många andra eftersom den är gratis.

Dropbox Paper är också gratis. Många använder Dropbox för lagring redan, även folk som inte är så datorvana.

Det har gått att dela vanliga dokument på Dropbox hela tiden, men Paper är annorlunda. Här kan ni vara flera som jobbar i dokumentet samtidigt. Ni kan kommentera och chatta i kanten av papperet och gå in och ändra saker när ni är överens. Det känns mera som att diskutera och samarbeta, mindre som att rätta och kritisera.

DET GÅR ATT göra enkel layout med bilder, rubriker, tabeller, listor med mera. Det finns inte jättemånga möjlighete­r, men det blir rent och snyggt. Dropbox Paper känns modern. Du kan använda hashtags som blir klickbara och sätta snabel-a framför namn för att rikta dig till en person (som får ett meddelande om omnämnande­t). Det finns också animerade emojis att använda i kommentare­rna. Den som vill verka proffsig kan lära sig snabbkomma­ndon för att göra länkar och formaterin­g.

Det går att exportera dokumentet som en Word-fil och det går att sätta på presentati­onsläge för att visa direkt med projektor eller på skärm.

NÄR DU SKAPAT ett dokument bjuder du in de andra som ska vara med och jobba med det. De får en länk att klicka på och sen är ni igång.

Dropbox Paper funkar i webbläsare­n i datorn och finns också som app för mobiler och plattor. Du kan läsa mer om det på dropbox. com/paper.

 ??  ??
 ??  ?? CHATT I KANTEN. Nu kan ni ha diskussion­en i själva dokumentet. I marginalen kan ni kommentera och diskutera tills ni är överens
CHATT I KANTEN. Nu kan ni ha diskussion­en i själva dokumentet. I marginalen kan ni kommentera och diskutera tills ni är överens
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden