Hallands Nyheter

Varbergare­s kortfilm var den allra bästa.

FILM: FICK PRIS I VARSIN KLASS

- MARIA LOEWEN maria.loewen@hn.se

Unga kreatörer prisades på kortfilmsf­estivalen Play och blir direktkval­ificerade till Novemberfe­stivalen i Trollhätta­n.

I regionaltä­vlingen Play filmfestiv­al i Halmstad tävlade 19 regissörer och 23 filmer om att kamma hem både priser och möjlighete­n till direktkval­ificering till Novemberfe­stivalen i Trollhätta­n.

I klassen tungvikt vann Henrietta J:son Eskelin med filmen ”Chrysalis”. Trots att filmen redan visats vid filmfestiv­alen i Cannes, på Bio Capitol och på utomhusbio­n i Varberg var vinsten ändå oväntad.

– Jag sökte spontant till tävlingen. Jag visste inte vilken standard jag skulle förvänta mig, men väl där höll alla filmer hög kvalitet. När de sade mitt namn och min film blev jag blev omtumlad i någon sekund innan det sjönk in, säger Henrietta J:son Eskelin, som pluggat manus/ regi och läst till producent i Nya Zeeland.

KORTFILMEN ”CHRYSALIS” ÄR poetisk och har ett konstnärli­gt uttryck.

– Den är utan konversati­on så allt berättande sker i bilder genom färgtoning, ansiktsutt­ryck och ljuden som finns med.

– Den handlar om en kvinna som lever ensam och saknar sällskap, men så flyger en fjäril in som hon behåller som sällskap.

Det finns en metaforisk betydelse i filmen, berättar Henrietta J:son Eskelin, och menar att ens partner kan liknas vid fjärilen.

– Om du försöker att tvinga någon att vara kvar hos dig sluter du handen och krossar fjärilen, du krossar förhålland­et. Du måste våga hålla upp handen och lita på att personen vill vara där.

Den andra filmen tog hem priset i mellanvikt­en av Varbergsbo­rna Linnéa Ljungblad, Ellen Carlsson och Emelie Koren för filmen I slutet av tunneln.

– Det känns otroligt kul! Vi blev glatt överraskad­e och det kändes nästan som en dröm. Det här är dessutom den första seriösa filmen vi gjort, så det känns verkligen helt obeskrivli­gt, säger Ellen Carlsson.

FILMEN GJORDE HON tillsamman­s med Emelie Koren, som ett projektarb­ete på Peder Skrivares skola. Från de första skisserna på bildmanuse­t till dess sista bildrutan redigerats tog det ett år.

– Projektet tog definitivt längre tid än vi räknat med, men med den fina respons vi fått så var allt värt det, säger Ellen Carlsson.

Precis som i Henrietta J:son Eskelins film finns en konstnärli­g touch. Filmer kretsar kring problem såsom miljöförst­öring, ensamhet och psykisk ohälsa.

– Men den är öppen för tolkning, och alla upplever den olika, vilket är häftigt!

Musiken är bärande del i filmen och är specialkom­ponerad av Linnéa Ljungblad.

– Jag har alltid velat göra filmmusik, men har aldrig gjort det innan, att få skapa utefter bilder som redan finns och fånga dem ännu mer, säger Linnéa Ljungblad, som pluggat musik i London.

ATT FÅ TA hem priset på hela Novemberfe­stivalen hade såklart varit kul tycker alla fyra regissörer.

– Det är absolut inget vi väntar oss då konkurrens­en är tuff även där, men det hade ju varit helt fantastisk­t, säger Ellen Carlsson.

– Ett förtroende och en bekräftels­e, men framför allt energiboos­t, säger Henrietta J:son Eskelin.

Linnea Ljungblad, Ellen Carlsson och Emelie Koren blev även tilldelade Filmhuspri­set, Katrineber­gs folkhögsko­las/filmresurs­centrumsoc­h Kultur i Halland Films pris.

 ?? Bild: PRIVAT ?? PRISUTDELN­ING. Festivalen ägde rum i Figarosale­n på Halmstads Teater.
Bild: PRIVAT PRISUTDELN­ING. Festivalen ägde rum i Figarosale­n på Halmstads Teater.
 ??  ?? GLAD. Henrietta J:son Eskelin med sitt diplom.
GLAD. Henrietta J:son Eskelin med sitt diplom.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden