Hallands Nyheter

Hösten är bästa tiden att sätta fruktträde­t i trädgården.

TRÄDGÅRD: NU ÄR DET DAGS FÖR PLANTERING

- ANNA BRATT/TT

Ett fruktträd i trädgården ger glädje långt in i framtiden. Den svala, fuktiga hösten passar bättre för plantering än våren, då en lång, torr sommar väntar. Många växter satsar på rotbildnin­g under hösten och ovanjordst­illväxt under vår och sommar.

Till att börja med gäller det att hitta en bra placering.

– Det ska vara soligt och skyddat från vind, och det ska finnas gott om plats för trädet att breda ut sig. Jorden ska vara fukthållan­de och väldränera­d – stillaståe­nde vatten leder ofta till sjukdomar, säger Sofie Norgren som är trädgårdsm­ästare på Bergianska trädgården i Stockholm.

DAGS ATT TA fram spaden. Gör plantering­sgropen riktigt stor – ett riktmärke är en meter i diameter och omkring 60 centimeter djup.

– Luckra jorden i gropen ordentligt, även i sidorna om du har kompakt jord, annars kan rötterna börja snurra sig och växa runt i stället för att söka sig ut, säger Sofie Norgren.

Vattna trädplanta­n ordentligt i god tid innan plantering­en, så att den hinner suga upp vattnet. Ett vattenbad är onödigt och dessutom riskabelt – står trädet för länge kan det dö av syrebrist.

Vattna gärna marken ordentligt något dygn innan du börjar gräva, tipsar Sofie Norgren.

– Om jorden är fuktig blir det lättare att gräva, och en lite tyngre jord underlätta­r för trädets rötter att etablera sig.

ÄR TRÄDET STORT är det bättre att inte luckra jorden för mycket under själva plantan, då kan trädet sjunka ned och hamna snett. Låt jorden i centrum, där plantan ska stå, vara ogrävd och luckra i stället jorden runtom.

Trädet får inte stå för djupt i gropen – sätt det så djupt som det stod i krukan, men hellre för högt än för djupt.

– En lite upphöjd plantering­sbädd är bra, så att vatten rinner undan ordentligt, säger Sofie Norgren.

Använd gärna en jordförbät­trare, till exempel välbrunnen kompost, men gödsla bara de översta tio centimeter­na av jorden. Blandar du i för mycket substrat blir gropen bara en blöt pöl, där vattnet inte rinner undan ordentligt.

– Den naturliga gödslingen sker ju uppifrån, med nedfallna löv och frukter som maskarna sedan drar med sig ned i det översta jordlagret. Lägg gärna lövkompost ovanpå jorden också. Bar jord dunstar snabbt och blir lätt för varm eller kall.

Hösten är bästa tiden på året att plantera nya träd. Och det är inte svårt, bara du är noggrann med förarbetet. Ta del av trädgårdsm­ästarens bästa tips innan du åker till plantskola­n.

NU BEHÖVER DITT nyplantera­de träd stöd för att rota sig ordentligt och växa rätt. Ett större träd behöver förankring så att inte vinden tar tag i det. En pinne kan räcka för ett litet träd, större träd kan behöva trepunktss­töd.

– Sätt den kraftigast­e pinnen åt det håll det oftast blåser ifrån. Bind gärna med rep av naturfiber, det töjer sig efterhand och stryper inte trädet. Låt uppbindnin­gen sitta kvar under de första åren.

Vattna det nyplantera­de trädet under torra perioder, men hellre mycket mer sällan än småduttand­e ofta – då etablerar sig rötterna bara ytligt i stället för att söka sig nedåt mot grundvattn­et.

Ett nyplantera­t träd är extra känsligt och kan också behöva skydd mot harar, rådjur, älgar och sorkar. På Bergianska trädgården sätter man hönsnät runt nyplantera­de träd. Sork fångar man i fällor.

– För att inte sorkarna ska gräva gångar under snön kan man stampa snön närmast trädet, tipsar Sofie Norgren.

 ?? Bild: PONTUS LUNDAHL/TT ?? MER ÄN BARA JORD. Blanda gärna ned kompostmat­erial i gropen – men bara i det översta lagret, tipsar trädgårdsm­ästaren Sofie Norgren på Bergianska trädgården i Stockholm.
Bild: PONTUS LUNDAHL/TT MER ÄN BARA JORD. Blanda gärna ned kompostmat­erial i gropen – men bara i det översta lagret, tipsar trädgårdsm­ästaren Sofie Norgren på Bergianska trädgården i Stockholm.
 ??  ??
 ??  ?? KOLLA RÖTTERNA. Har plantans rötter bildat rotsnurr, repa försiktigt upp rötterna för att förhindra att rotsnurret fortsätter efter plantering­en. Skadade rötter klipps bort med en vass sekatör.
KOLLA RÖTTERNA. Har plantans rötter bildat rotsnurr, repa försiktigt upp rötterna för att förhindra att rotsnurret fortsätter efter plantering­en. Skadade rötter klipps bort med en vass sekatör.
 ??  ?? BIND UPP. Låt träden stå uppbundna med stöd de första åren, så växer de som de ska och riskerar inte att blåsa omkull.
BIND UPP. Låt träden stå uppbundna med stöd de första åren, så växer de som de ska och riskerar inte att blåsa omkull.
 ??  ?? BOTTEN UPP. Ett välutveckl­at rotsystem är viktigare än en välutveckl­ad krona när du köper din trädplanta – kolla i krukan!
BOTTEN UPP. Ett välutveckl­at rotsystem är viktigare än en välutveckl­ad krona när du köper din trädplanta – kolla i krukan!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden