Hallands Nyheter

BK Heid har enda kvinnliga tränaren

- MAGNUS VASELL magnus.vasell@hn.se

För andra säsongen i rad är Camilla Hultgren Dahlberg i Heid enda kvinnan som tränar ett damlag i högsta serien, SHE. – Jag önskar att fler tjejer som slutar spelar tar steget vidare och blir tränare, säger hon.

Tittar man på den gruppbild som togs på tränarna i damernas toppliga SHE i samband med upptaktstr­äffen i Malmö nyligen, så är det gubbe (nåja) efter gubbe som ståtar i respektive klubbtröja.

Tills blicken stannar på enda undantaget: Camilla Hultgren Dahlberg, 37, tränare för Göteborgsl­aget Heid.

PÅ FRÅGAN OM varför inte fler kvinnor är tränare svarar hon.

– Jag brukar få den frågan i samband upptaktstr­äffar och liknande och jag brukar svara att jag tror att det handlar om prioriteri­ngar. Jag tycker att handboll är det roligaste som finns och jag brinner för att vara tränare. Då får jag enkelt uttryckt också se till att den tiden finns, även om det kan vara ett himla pusslande ibland, säger hon med skratt.

Camilla Hultgren Dahlberg är inte bara tränare – hon är dessutom mamma till tre barn som är 2,5 år, 5 år och 7,5 år.

– På samma typ av träffar får jag ibland också frågan om hur det går att kombinera mina roller som tränare och mamma – om jag hinner med familjen? Den typen av frågor har jag aldrig hört någon ställa till mina manliga kolleger, säger hon. Vad brukar du svara?

– Att jag har en bra man och att vi hjälps åt eftersom vi har en familj tillsamman­s. Dessutom är han aktiv inom fotbollen så vi har varandras intressen att ta hänsyn till. Det går om man vill men hade kanske inte gått lika bra utan det fina stöd som vi har från föräldrar och vänner som ställer upp om det kniper.

På frågan om det är andra prioriteri­ngar eller rentav traditione­ns makt som bidrar till att antalet kvinnliga tränare på toppnivå är så få, svarar hon.

– DET KAN nog variera. Grunden är att man verkligen tycker att det man håller på med är roligt eftersom det också innebär slit och uppoffring­ar. Lusten, att jag verkligen brinner för handboll och tycker att det är så roligt, är det som driver mig, säger hon.

Camilla Hultgren Dahlberg harsjälv spelat handboll på elitnivå (slitstark mittnia) och tycker att hon har nytta av den erfarenhet­en i rollen som tränare.

– Under åren har jag mött flera duktiga spelare och sett egenskaper som skulle kunna göra dem till duktiga tränare. Men många väljer dock att sluta helt med handbollen när de väl bestämt sig för att lägga av. Det är synd. Jag hoppas att fler ska ta steget vidare och börja med att en tränarkurs, om inte annat för att känna på det, säger hon. Kan du tänka dig att bli tränare för ett manligt lag?

– Just nu tycker jag det är så himla roligt att träna tjejerna och jag vill se hur långt vi kan ta det här tillsamman­s. Så egentligen har jag inga sådana funderinga­r, säger Camilla Hultgren Dahlberg men tillägger:

– Men vad som händer i framtiden vet man inte – jag har lärt mig att man aldrig ska säga aldrig…

 ?? Bild: ANNA SVANBERG ?? BRINNER FÖR HANDBOLL. Efter att ha varit assisteran­de tränare i Heid gick Camilla Hultgren Dahlberg vidare – och är för andra säsongen huvudträna­re i Göteborgsk­lubben. ”Jag känner att jag hela tiden utvecklas och hoppas att fler kvinnliga spelare ska...
Bild: ANNA SVANBERG BRINNER FÖR HANDBOLL. Efter att ha varit assisteran­de tränare i Heid gick Camilla Hultgren Dahlberg vidare – och är för andra säsongen huvudträna­re i Göteborgsk­lubben. ”Jag känner att jag hela tiden utvecklas och hoppas att fler kvinnliga spelare ska...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden