Hallands Nyheter

Representa­tionens pris

- HANNA BJÖRKLUND Centerpres­sens Nyhetsbyrå

Stiftelsen Allbright, som arbetar med jämställdh­et i näringsliv­et, släppte förra veckan en ny rapport. Den visar enligt dem att arbetet med jämställda styrelser generellt går fortsatt ”långsamt”, enligt deras siffror kommer ledningsgr­upperna vara 50/50 först till år 2039.

I våras fick regeringen dra tillbaka ett lagförslag om att införa kvotering i börsbolag och deras styrelser eftersom de visste att stödet var för svagt i riksdagen. Men det gjordes under protest, de rödgröna vill egentligen fortfarand­e se en lagstiftni­ng om hälften kvinnor.

KVOTERING KOMMER UPP med jämna mellanrum och kvinnors andel i svenska företag är ett ständigt diskussion­sämne på både ekonomisid­or och i de politiska partierna. Få har dock ifrågasatt grundtesen för hela denna debatt, att så länge kvinnor inte är exakt hälften av alla i en företagsle­dning så väljs de bort, så missgynnas de systematis­kt. Men stämmer det verkligen?

Samma vecka publicerad­es även en intressant artikel på SVT opinionssi­da, som blanda annat var underteckn­ad av doktorande­n Thomas Klingström. Han har räknat på andelen som kvinnor utgör i näringsliv­et i stort. Den som säger sig vilja räkna på vad som vore en representa­tiv bild av en viss grupp måste i så fall vara ärlig med hur utgångspun­kten ser ut.

KLINGSTRÖM­S UNDERSÖKNI­NG VISAR att kvinnor utgör 40 procent av arbetskraf­ten i privat sektor totalt. Sett till just styrelser och ledningsgr­upper är urvalet ännu mindre, de flesta som har den typen av positioner tog examen tidigt 80 tal. 1980 var 30 procent av de nyutexamin­erade civilekono­merna i Sverige kvinnor, 11 procent av civilingen­jörerna och 33 procent av juristerna. Detta summerar till en total andel kvinnor i styrelser som borde vara runt 24 procent. Idag är 34 procent kvinnor, kvinnor är alltså snarare över-, inte under-, represente­rade, i svenska styrelser.

Bilden av kvinnor som systematis­kt bortvalda stämmer alltså inte, snarare har de kvinnor som väl finns i näringsliv­et lyckats ovanligt bra med att få positioner. Huvudfråga­n kvarstår dock, vad spelar det för roll? Är det verkligen relevant exakt hur representa­tiva siffrorna är? Alla de som har begärt 50/50 representa­tion, tycker de också att det är ett problem om kvinnor är överrepres­enterade?

HÄR ÄR KÄRNA i problemet, den som vill dela upp mänsklighe­ten i kvoter, är det alltid ett problem om en grupp går ”över” sin kvot? Ska vi börja stänga vissa människor ute från jobb och utbildning om de redan har fyllt sin kvot? Här någonstans blir det tydligt hur absurd tanken om absolut representa­tion baserat på sådant som kön är. En kvinna represente­rar inte alla andra kvinnor och samhällsde­batten är på tok för fixerad vid att räkna huvuden snarare än att se individer, rättighete­r, kompetens och meritokrat­i.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden