Hallands Nyheter

Vinsttak, ja tack!

-

VÄLFÄRD. En stark lobbyverks­amhet fyller sociala medier med hot om konkurser i välfärdsfö­retag och brist på omsorgs- och skolplatse­r om vi Socialdemo­krater begränsar vinsten till 7 procent på det operativa kapitalet. Nästan riskfritt har det i Sverige byggts upp en stor privat välfärdsse­ktor med miljardoms­ättning med våra skattepeng­ar. Pengar som skulle ha använts till utbildning och till omsorg har istället blivit vinster genom bl a lägre personaltä­thet och med sämre anställnin­gsvillkor. Skolor och äldreboend­en köps upp för enorma belopp och hamnar i riskkapita­listers aktieportf­ölj. Man kan fråga sig om drivkrafte­n att skapa en bättre skola och omsorg är i fokus när man säger nej till vinsttaket – eller handlar det mer åt att fylla den egna plånboken.

ILMAR REEPALUS utredning visade att det handlade om vinster på 40-50 procent hos ett flertal aktörer. Välfärden behöver mer pengar och de pengar vi avsätter skall användas på rätt sätt. Man skulle kunna tro att välfärdsbr­anschen är en stor riskaffär att ge sig in i och att det därför är motiverat med höga marginaler. Detta är knappast troligt då skolpengen är fast och man behöver inte konkurrera med pris, utan pengarna kommer som ett brev på posten om man sköter sig och elever väljer din skola.

LSS HAR VARIT mycket omdiskuter­at de senaste åren, men det som inte har diskuterat­s är hur assistansb­olagen har använt de pengar som skulle ha gått till omsorg, till att stärka den egna organisati­onen med specialkom­petens inom juridik. Detta med syfte att få betalt för fler timmar för att få mer pengar till företaget. Svårt funktionsn­edsatta har blivit en handelsvar­a och skattepeng­ar som var tänkta för att hjälpa behövande har hamnat i helt andra händer. Resultatet har blivit att Försäkring­skassan har dragit i nödbromsen då det har blivit skenande kostnader och personer som behöver stöd får inte den hjälp de har rätt till och behöver. Det är hög tid att sätta stopp för detta missbruk och se till att våra skattepeng­ar stannar i välfärden!

Jeanette Qvist (S)

vice ordf. barn- och utbildning­snämnden, Varberg

Turid Ravlo Svensson (S)

vice ordf. socialnämn­den,

Varberg

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden