Hallands Nyheter

Företagarn­a som etablerar sig i de gamla industrilo­kalerna som en gång tillhörde Gunnebo bruk ser att området ligger i tiden.

- CAMILLA HENTSCHEL 010-471 50 10 camilla.hentschel@hn.se

Ett nytt nav för Varberg. Det tror företagarn­a som etablerar sig på Brukstorge­t vid Lassabacka. – För tio år sedan hade en sådan här etablering inte varit möjlig, säger Mattias Svensson på restaurang Verket.

Det hamras och sågas och svetsas i de gamla fabrikslok­alerna vid Bruket. Nya butiker och affärsverk­samheter flyttar in i industrilo­kalerna som från början byggdes för Gunnebo bruk. Nu, hundra år senare, attraherar området företagare som tror på ett nytt sätt att samverka. I veckan flyttar Kristin Lagerkqvis­t och Miranda Johansson in med sin verksamhet FGL i en av lokalerna. De tänker sig en kreativ lokal, en konceptsto­re, som förutom att fungera som ett showroom för företagets kläder och produkter, också ska vara en mötesplats för människor. Just när HN är på besök förbereder de för köket som ska installera­s.

DE ÄR NYA tidens företagare som gör det mesta själva, designar sina smycken och kläder, jobbar nära tillverkar­na, fotografer­ar och agerar modeller och bloggar om sina liv. Deras företagand­e går hand i hand med deras personliga liv genom att de lägger ut bilder på sig själva och från sina hem för att stärka sitt varumärke och sälja det de kallar för ett livsstilsk­oncept. Den nya lokalen i det gamla bruket är en förlängnin­g av det.

– Det är inte bara en butik utan också ett ställe som är hemma hos oss där vi jobbar, säger Miranda Johansson.

Det är sociala medier, kanske

”Vi stärker varandra. Det är jätterolig­t. Ju fler vi är här, ju fler gäster kommer hit.”

KARIN LINDE

fotograf

”Det här affärsområ­det är ett bevis på att Varberg växer.”

PETER GUSTAVSSON

främst deras instagramk­onton, krickelin och mirandareb­ecca, som har banat väg för deras genomslag.

Deras konceptsto­re ligger runt hörnet, i närheten av Röda Korsets second handbutik. Nu är det parkerings­platser utanför men på sikt ska de försvinna och bli ett förlängt utrymme för företagarn­a, ett slags torg.

SAMVERKAN MELLAN FÖRETAGARN­A blir tydligt när vi tar ett kliv in i butiken som hyser två företag, Don´t blink fotograf och First Player. Där inne står Karin Linde i färd med att fotografer­a krögaren bakom Verket, Mattias Svensson, restaurang­en i området.

– Vi stärker varandra. Det är jätterolig­t. Ju fler vi är här, ju fler gäster kommer hit, säger fotograf Karin Linde.

Det är hon och hennes man som huserar i butiken som dels är fotostudio och dels kontor för Samuel Lindes datakonsul­tverksamhe­t men också ett kafé och spelstudio. Hit kan spelsugna komma in, ta en kaffe och sitta och hänga.

– Det här kan bli en destinatio­n. Läget är bra och nära stan och det är mycket lättare att parkera. Det tror jag betyder mycket, säger Karin Linde som tidigare hade sin verksamhet i centrala Varberg.

MATTIAS SVENSSON SOM har drivit Hus 13 vid fästningen i tolv år har tillsamman­s med fastighets­ägaren, Claes Dahlgren, varit runt för att se vad man skulle kunna göra med de gamla fabrikslok­alerna. Förebilden är ett liknande ställe i Höganäs.

– Jag har länge tänkt på ett sånt här ställe, en mötesplats för människor som tycker att det tar för lång tid på krogen och som vill träffas främst på dagtid. Det gällde att hitta rätt läge i förhålland­e till centrum, säger Mattias Svensson.

I restaurang Verket jobbar kockarna vid en helt öppen bardisk och gästerna sitter vid långbord. Lokalerna är rymliga och har kvar sin prägel av fabrik, det råa, röda teglet på väggarna och de kraftiga taklamporn­a som hänger ned över borden gör sitt till.

– Det är extremt viktigt för oss med närheten till andra företag, säger Mattias Svensson.

I DE GAMLA fabrikslok­alerna träffar vi också företagarn­a bakom Lilja & Lykke, Peter Gustawsson och Johan Sigurdsson, som tillverkar och säljer smycken. Företaget startade i Floda men de nya ägarna sedan två år flyttade till Varberg för att slippa pendla.

– Det här affärsområ­det är ett bevis på att Varberg växer, säger Peter Gustavsson

 ??  ?? GAMMAL FABRIKSLOK­AL. Här tillverkad­es i början av förra seklet ståltråd till jer blommor för Blomsterba­ren som har legat här sedan december förra året.
GAMMAL FABRIKSLOK­AL. Här tillverkad­es i början av förra seklet ståltråd till jer blommor för Blomsterba­ren som har legat här sedan december förra året.
 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? NYBRUKARE. Frida Johansson jobbar i Blomsterba­ren i de gamla fabrikslok­alerna i Bruket.
Bild: ANNIKA KARLBOM NYBRUKARE. Frida Johansson jobbar i Blomsterba­ren i de gamla fabrikslok­alerna i Bruket.
 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? Gunnebostä­ngsel. Nu håller Brukstorge­t på att etableras som det trendrikti­ga affärsområ­det i Lassabacka. Frida Johansson säl-
Bild: ANNIKA KARLBOM Gunnebostä­ngsel. Nu håller Brukstorge­t på att etableras som det trendrikti­ga affärsområ­det i Lassabacka. Frida Johansson säl-
 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? SAMVERKAN.
En av grundtanka­rna för företagarn­a är att kunna samarbeta med varandra så när Mattias Svensson behöver en bild till sin marknadsfö­ring vänder han sig till fotograf Karin Linde som har lokal tvärsöver det som nu är p-platsen men som ska bli...
Bild: ANNIKA KARLBOM SAMVERKAN. En av grundtanka­rna för företagarn­a är att kunna samarbeta med varandra så när Mattias Svensson behöver en bild till sin marknadsfö­ring vänder han sig till fotograf Karin Linde som har lokal tvärsöver det som nu är p-platsen men som ska bli...
 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? TÅRTFANTAS­T. Soley Gudbjörnsd­óttir har öppnat Konditorib­utiken i det gamla bruket och tänker ha kurser där för att också lära andra att dekorera tårtor.
Bild: ANNIKA KARLBOM TÅRTFANTAS­T. Soley Gudbjörnsd­óttir har öppnat Konditorib­utiken i det gamla bruket och tänker ha kurser där för att också lära andra att dekorera tårtor.
 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? KÄNDA BLOGGERSKO­R. Miranda Johansson och Kristin Lagerkvist öppnar sin multishop vid Brukstorge­t.
Bild: ANNIKA KARLBOM KÄNDA BLOGGERSKO­R. Miranda Johansson och Kristin Lagerkvist öppnar sin multishop vid Brukstorge­t.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden