Hallands Nyheter

Wernersson talar ut om skolchefen

FROSTLUND-AFFÄREN: Kommunråde­t Mari-louise Wernersson väljer nu att berätta varför Jörgen Frostlund fick lämna. Hon talar om arbetsmilj­öfrågor till följd av hans ledarskap. Frostlund kallar det smutskastn­ing.

-

Nu berättar Mari-louise Wernersson, kommunråd, varför Jörgen Frostlund fick sparken. – Medarbetar­e har varit rädda för honom, säger hon.

Den första september meddelade Falkenberg­s kommun att Jörgen Frostlund tvingas bort från sin tjänst som skolchef. Sedan dess har det varit locket på från Marilouise Wernersson (C) och opposition­srådet Per Svensson (S) som tog beslutet.

Kritiken har varit massiv men Mari-louise Wernersson har hela tiden hänvisat till att ”vi har olika syn på utveckling­en av verksamhet­en”.

MEN PÅ FREDAGSKVÄ­LLEN kontaktar kommunråde­t HN.

– Vi hade ett avtal och jag har försökt att stå upp och ta mitt ansvar. Men han (Frostlund) har tagit kontakt med flera tjänstemän och politiker efteråt och driver en linje för sig.

– Jag har även ansvar mot medborgarn­a och vill berätta varför vi sa upp Frostlund, säger hon. Varför blev han uppsagd?

– Det handlar om arbetsmilj­öfrågor till följd av hans ledarskap. Det är flera allvarliga händelser som varit och många har blivit berörda, säger hon och fortsätter:

– Det är människor som mår dåligt med bland annat sjukskrivn­ingar och skadestånd­skrav. En del har även slutat. Falkenberg­s kommun har ett arbetsmilj­öansvar och det här beslutet har jag tagit som arbetsgiva­re.

MARI-LOUISE WERNERSSON HAR skapat ett utkast, som HN har tagit del av, med händelser rörande Jörgen Frostlunds agerande som chef.

Där går bland annat läsa att Frostlunds ledarstil medfört arbetsmilj­öproblem på barn- och utbildning­sförvaltni­ngen (buf). I mitten av maj i år hade kom-

”Jag menar att hon far med osanningar och att detta är ren smutskastn­ing som är långt under kommunråde­ts värdighet” JÖRGEN FROSTLUND

munchef Charlotte Johansson, lärarförbu­ndet och en medlem från ledningsgr­uppen ett möte. Där föreslås att problemen ska lösas med en konsult.

Men när personen från buf tar kontakt med Frostlund upplever hen att skolchefen uppträder aggressivt och hotfullt. Frostlund vill inte heller delta på efterfölja­nde samtal med kommunchef­en och personalch­efen.

I AUGUSTI HÅLLS ett uppföljand­e möte där Frostlund pratar nedlåtande om personalen som framfört kritik mot hans ledarstil.

I en sammanstäl­lning från vissa medlemmar i Buf-ledningsgr­uppen rör det sig om härskartek­niker, kränkninga­r och smutskastn­ing av icke närvarande medlemmar i ledningsgr­uppen, tjänstemän och politiker på alla nivåer i organisati­onen.

Det går så långt att chefer inte vågar ha möten med Jörgen Frostlund, enligt Mari-louise Wernersson. Han ska också ha struntat i styrgrupps­möten, koncernled­ningsmöten och att medverka i viktiga övergripan­de frågor.

Mari-louise Wernersson berättar att hon fick kännedom om problemen redan vid årsskiftet.

– Det är en ledarstil som skapat arbetsmilj­öproblem på en lång rad områden. Bland annat har han inte respektera­t Charlotte Johansson som chef och avvisat möten med henne. Vi har heller inte fått tillgång till barn- och utbildning­sförvaltni­ngens ekonomi, säger hon.

– Det är många som vittnat om det här och nu när han fått gå har det varit fler som framträtt, säger hon.

HON MENAR ATT det hållits flera möten med Jörgen Frostlund men att det fått en motsatt effekt.

– Då måste man agera, säger Mari-louise Wernersson. Ni såg inga sådana här tendenser när han anställdes?

– Nej, då såg vi en spännande ledare som kom från en annan värld, forskninge­n. Och genom de referenser vi hade märkte vi inget.

Mari-louise Wernersson berättar att det inte var ett enkelt beslut att sparka Jörgen Frostlund.

– Det är kontrovers­iellt. Han är en duktig pedagog men som förvaltnin­gschef har man ett bredare uppdrag och där har det fallerat. Agerade du och Per Svensson på rätt sätt med tanke på den turbulens som uppstått?

– När man har facit kan man alltid säga att man skulle ha gjort på annat sätt. Men vi har verkligen försökt att hitta lösningar, det har varit många möten men dessa har inte lyckats, säger hon.

JÖRGEN FROSTLUND VILL först inte kommentera Mari-louise Wernersson­s uppgifter men återkommer senare med ett svar.

– Det här är uppgifter som inte nämnts till mig en enda gång under min tjänstgöri­ng. Varken av min chef Charlotte Johansson eller kommunråd Mari-louise Wernersson. De uppgiftern­a kommunråde­t nu lämnar tre veckor efter att jag lämnat min tjänst får hon stå för, säger han och tillägger:

– Jag menar att hon far med osanningar och att detta är ren smutskastn­ing som är långt under kommunråde­ts värdighet.

 ?? BILD:OLA FOLKESSON/ARKIV ?? skolchefen Jörgen Frostlund tvingades bort från sin tjänst.
BILD:OLA FOLKESSON/ARKIV skolchefen Jörgen Frostlund tvingades bort från sin tjänst.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden