Hallands Nyheter

Mohamed Ben Abdelhamid vill hjälpa utlandsföd­da att starta företag i Varberg.

- MARTIN ERLANDSSON 010-471 53 40 martin.erlandsson@hn.se

I oktober kan utlandsföd­da entreprenö­rer, både nyanlända och de som har bott i Varberg ett tag, lära sig hur man startar ett livskrafti­gt företag. – Jag tror att 3D-skrivare är framtiden, säger syriske Khaled Tayar inför Almis kurs.

I Varberg verkar intresset stort för kursen som drar igång i Campus Varbergs lokaler den 11 oktober.

– Det är viktigt att få råd steg för steg, exempelvis om landets lagar och regler, och att lära känna samhället. Mohamed har redan börjat hjälpa mig, säger Khaled Tayar.

Han syftar på den 36-årige kursledare­n Mohamed Ben Abdelhamid, som bor i Mölndal, men är uppvuxen i Tunisien och gjorde sin doktorsavh­andling i finans vid Université de Sousse.

KÄRLEKEN FÖRDE Mohamed till Sverige för tre år sedan. Innan han blev affärsrådg­ivare på Almi Företagspa­rtner Halland för ett år sedan arbetade han på Business Region Göteborg och Drivhuset. Mohamed har även föreläst på Handels i Göteborg och Högskolan i Halmstad.

Att han talar arabiska, franska, engelska och svenska är en fördel.

– Ja, och min bakgrund gör att jag vet hur de från Mellanöste­rn tänker och vilken hjälp de behöver. Vi ska hjälpa dem förverklig­a sina drömma, men inte utan att det fungerar. Därför gör vi en affärsplan, budget och en ordentlig behovsanal­ys. Att affärsidén är hållbar och bärkraftig är det viktigaste.

KHALED TAYAR FLYDDE med sin familj från den krigshärja­de staden Aleppo i Syrien och kom efter ett år i lilla Unnaryd till Varberg i januari.

– Vi lämnade allt och hade inte planerat att komma till Sverige, men vi fick visum till Europa och tog oss först till Grekland med båt, berättar den 43-årige trebarnspa­ppan, som har arbetat med 3D-skrivare och sett priserna gå ned.

– I framtiden behöver du inte köpa reservdela­r som måste fraktas långt, utan du kan beställa en utskrift som görs hemma. Det finns inga gränser för vad du kan hitta på och därför fokuserar jag på barnen redan, fortsätter Khaled på en blandning av svenska och engelska.

Almi har redan sett resultat av kurserna i Kungsbacka och Laholm.

– För några har det gått fort att starta företag, bland annat en målare, en svetsare och en som driver ett tryckeri i Varberg. För konsulter tar det lite längre tid, berättar Mohamed Ben Abdelhamid.

Bristen på lokaler har fått flera entreprenö­rer att tänka i nya banor.

– Ja, det är mycket på gång som jag inte kan avslöja, men ett exempel är mobila frisörer och skönhetssa­longer, där man åker hem till kunderna, så att de sparar tid.

Abdelhamid tycker att det finns en skillnad i affärskult­urer som man behöver ta hänsyn till.

”För några har det gått fort att starta företag, bland annat en målare, en svetsare och en som driver ett tryckeri i Varberg.” MOHAMED BEN ABDELHAMID

Affärsrådg­ivare

– I Mellanöste­rn är det entreprenö­rer som säljer, men i Sverige är det kunder som köper. Därför uppmanar vi deltagarna att lägga mer fokus på att identifier­a kundernas behov. Det är bättre att be om feedback på en produkt i stället för att direkt komma med ett erbjudande.

Genom företagsku­rsen kan deltagarna även lära sig mer om Sverige.

– Ja, det är ju en speciell kultur här. När man först kommer hit är det svårt och jag mötte en man som talade till mig som jag kom från en annan planet, minns Khaled Tayar.

KURSLEDARN­A HJÄLPER TILL att generera, utveckla och paketera deltagarna­s affärsidée­r, så att den passar en svensk marknad. Annat som ingår är olika marknadsst­rategier och handlednin­g när det gäller företagets grafiska profil.

– Vi pratar även om hur man kan öka lönsamhete­n med hjälp av hållbarhet, som är ett centralt ämne i Sverige. Marknaden här har höga krav på att produktern­a är hållbara.

De som vill få en försmak av Khaled Tayars idéer om 3D-skrivare som ett framtida vardagsför­emål kan ta med ett barn (från sex år) till hans workshop i Kulturhuse­t Komediante­n den 23 september.

 ??  ??
 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? FRAMTIDSPL­ANER. Almis Mohamed Ben Abdelhamid (till vänster) och Khaled Tayar (med dottern Julia) utanför Campus Varberg, där företagsku­rsen hålls.
Bild: ANNIKA KARLBOM FRAMTIDSPL­ANER. Almis Mohamed Ben Abdelhamid (till vänster) och Khaled Tayar (med dottern Julia) utanför Campus Varberg, där företagsku­rsen hålls.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden