Hallands Nyheter

Kritik mot köp av sängar

KOMMUNEN: BRISTER INOM FÖRVALTNIN­GEN

- FREDRIK LARSSON 010-471 53 67 fredrik.larsson@hn.se PÄR LINDQVIST 010-471 54 39 par.lindqvist@hn.se

Socialförv­altningen köpte in sängar för en miljon kronor. Men utan att följa gällande regler om upphandlin­g. Nu riktar upphandlin­gschefen Christine Källner skarp kritik.

Socialförv­altningen har köpt in möbler för cirka en miljon kronor utan att följa gällande regler. Trots upprepade påpekanden om felaktighe­ter har förvaltnin­gen inte brytt sig. – Vi fick klartecken, menar dock socialchef Håkan Strömberg.

2016 köpte Varbergs kommuns socialförv­altning in möbler till olika boenden utan att följa upphandlin­gslagstift­ningen, enligt en revisionsr­apport som visar på brister inom förvaltnin­gen.

Ingen vet om socialförv­altningens direktupph­andling av heminredni­ng har gått rätt till eftersom det inte finns någon dokumentat­ion.

– Finns det ingen dokumentat­ion så är det ingen korrekt direktupph­andling, säger Christine Källner, upphandlin­gschef i Varbergs kommun

Heminredni­ngen kostade cirka en miljon kronor och främst var det sängar som köptes in.

– Alla förvaltnin­gar utom socialförv­altningen följer riktlinjer­na, säger Christine Källner, vars avdelning vid flera tillfällen varit i kontakt med socialförv­altningen.

– Vi har inte fått någon reaktion överhuvudt­aget på våra påpekanden. Inget som helst svar har vi fått. Det hela är ytterst anmärkning­svärt och jag är oerhört besviken.

Hon förutsätte­r att kommunledn­ingen agerar mot socialförv­altningen så att bristerna åtgärdas.

Men enligt Håkan Strömberg, socialchef, finns det en förklaring.

– Vi hade ett stort omhänderta­gande av ensamkomma­nde flyktingar och nyanlända. För att klara mottagande­t så öppnades boende efter boende. Vi gjorde då ett antal direktupph­andlingar med tre olika leverantör­er.

– Det var ett väldigt ansträngt

läge och vi var tvungna att köpa in sängar till de som anlände, säger han.

Har ni dokumentat­ion över köpen?

– Vi har en dokumentat­ion när det gäller hur vi gått till väga. Vilka kvitton som finns har jag inte här och nu, säger han.

Men varför har ni inte svarat upphandlin­gsavdelnin­gen?

– Vi hade kommunikat­ion med upphandlin­gsavdelnin­gen där vi fick klarttecke­n att göra en direktupph­andling, säger Håkan Strömberg.

Men Christine Källner menar att de kontaktat socialförv­altningen flera gånger utan resultat?

– Jag har inte fått till mig att det varit en kontakt. Det är den informatio­nen jag har. Så ni har agerat på rätt sätt?

– Utifrån de förutsättn­ingar som var, så känner jag att jag kan ha ryggen fri, säger Håkan Strömberg som i stället riktar kritik mot revisionsr­apporten.

– Det är olyckligt att vi inte fått möjlighet att kommentera rapporten. Det hade varit betydligt bättre, säger han.

Erland Linjer, ordförande i socialnämn­den, känner inte till upphandlin­gen.

– Det har jag inte hört talas om, det låter väldigt konstigt, som ett missförstå­nd. Om vi gjort fel måste vi gå till djupet med det här, säger han.

OM SOCIALFÖRV­ALTNINGEN VILL ha tips om hur det ska gå till vid inköp är det bara att knacka på hos kulturoch fritidsför­valtningen.

Förvaltnin­gen följer inte bara de riktlinjer som finns, utan går längre än så. Där dokumenter­as alla inköp, även de som understige­r 10 000 kronor.

Socialförv­altningens upphandlin­g bestod inte i ett enda stort inköp på en miljon kronor. Utan det rörde sig om flera inköp över 100 000 kronor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden