Hallands Nyheter

Halländsk journalist får hjälp av stjärnjuri­st

- ANDERS HOLMER 010-471 51 30 ah@hn.se

Den fängslade Halmstadjo­urnalisten Hamza Yalcin som sitter i fängelse i Barcelona får nu hjälp av stjärnjuri­sten Baltasar Garzón.

Spanske stjärnjuri­sten Baltasar Garzón företräder nu den fängslade Halmstadjo­urnalisten Hamza Yalcin. Kurdo Baksi, som precis besökt fängelset, hoppas på frigivning före folkomröst­ningen i Katalonien.

Författare­n och samhällsde­battören Kurdo Baksi, som sedan länge är nära vän med Hamza Yalcin, har flera gånger besökt honom i fängelset Barcelona. På telefon från Spanien berättar han:

– Vid senaste besöket var han mer nedstämd än tidigare. Han har tappat mycket vikt och är nu verkligen rädd för att bli utlämnad till Turkiet.

SOM CHEFREDAKT­ÖR FÖR en turkisk vänstertid­ning har Hamza Yalcin – som 1987 fick politisk asyl i Sverige och 2006 blev svensk medborgare – kritiserat Turkiets president Erdogan. Han har därefter anklagats för terrorism och riskerar ett långt fängelsest­raff i Turkiet.

– Han har nu suttit frihetsber­övad i 45 dagar, men jag försöker ordna en fast adress till honom i Spanien så att han ska slippa sitta inlåst, säger Kurdo Baksi och hänvisar till fallet med den tysk-turkiske författare­n Dogan Akhanli.

Hamza Yalcin har även gripits i Spanien på order av Turkiet – men eftersom han hade en adress i landet har han bara reseförbud och anmälnings­plikt.

– Hamza är i alla fall lite hoppfull över att Baltsar Garzón engagerat sig i hans fall, säger Kurdo Baksi.

Juristen Garzón är mest känd för att han under sin tid som domare 1998 begärde Chiles före detta diktator Augusto Pinochet utlämnad till Spanien, när den gamle generalen var på sjukhusbes­ök i Storbritan­nien, för att ställa honom inför rätta för avrättning­ar och tortyr.

– FRÅGAN ÄR vad han kan göra så här sent i processen. Då tror jag nästan mer på att Hamza kan bli hjälpt av att Katalonien ska hålla en folkomröst­ning om självständ­ighet den 1 oktober, säger Kurdo Baksi.

För att inte Hamza Yalcin och Dogan Akhanli ska bli slagträn i den katalanska debatten om hur ”odemokrati­skt Spanien är” hoppas han att spanska justitiede­partemente­t beslutar att frige dem före månadsskif­tet.

”Vid senaste besöket var han mer nedstämd än tidigare”

KURDO BAKSI

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden