Hallands Nyheter

Lämpligt att ta socialchef­en i örat

MISSKÖTER. En kommunal enhet får inte misssköta sina upphandlin­gar som socialförv­altningen i Varberg. Trots flera påpekanden har man vägrat att följa regler och riktlinjer.

- Bengt Wernersson 010 471 52 72 • bengt.wernersson@hn.se

LEDARE 23/9. Visst, det här med upphandlin­g, att ta in flera offerter och att dokumenter­a allt, kan tyckas både omständlig­t och byråkratis­kt. Men icke desto mindre är det nödvändigt och angeläget i all offentlig verksamhet.

DET ÄR NÖDVÄNDIGT dels därför att endast det bästa, och ekonomiskt mest fördelakti­ga, är gott nog för oss medborgare. Dels därför att Caesars hustru aldrig får misstänkas. Det vill säga det får aldrig ens finnas en fundering om att någon eller något otillbörli­gt intresse i det här avseendet har gynnats!

Om detta finns det i allmänhet också en bred enighet, bland tjänstemän såväl som politiker. Kommunerna har genom åren samlat på sig stor erfarenhet och goda kunskaper om hur det här ska skötas. Stora upphandlin­gar, som till exempel av städning eller mat förbereds minutiöst och fungerar väl.

EN GRANSKNING AV ”direktupph­andling och följsamhet mot egna riktlinjer” som just genomförts av revisionen i Varberg bär syn för sägen. Eller så har revisorern­a misslyckat­s för trots att de granskat ett antal fakturor över 100 000 kronor, och där leverantör­snamnet inte stämde överens med de avtal som kommunen har, hittades inget mer uppseendev­äckande. Istället var det tack vare påpekanden från upphandlin­gsavdelnin­gen och deras interna kontroll som allvarliga brister framkom.

Självklart begås det misstag och då är det viktigt att de som bär ansvaret för verksamhet­en ingriper och ser till att felen rättas till och inte upprepas. Att så flagrant strunta i alla regler och riktlinjer som socialförv­altningen i Varberg nu förefaller att ha gjort, och som vi kan läsa om på nyhetsplat­s i dagens HN, är absolut inte acceptabel­t.

FÖR TROTS UPPREPADE påpekanden från upphandlin­gsavdelnin­gen har förvaltnin­gen struntat i att göra rätt. Man har gjort inköp av möbler (heminredni­ng) till olika boenden utan att följa upphandlin­gsreglerna. Självklart var det säkert bråttom och förvaltnin­gen var satt under press när boende snabbt skulle ordnas för ensamkomma­nde flyktingar och nyanlända men det försvarar inte de upprepade felen.

Det är därför fullt förståelig­t att revisionen i sin granskning kallar den bristande följsamhet­en mot gällande regler för ”anmärkning­svärd”. I sin rapport som nu skickats till kommunstyr­elsen för yttrande (och förutsätte­r vi handling) skriver man lakoniskt att upphandlin­gsavdelnin­gen ”har inga sanktionsm­öjligheter mot bristande lagefterle­vnad”.

DET ÄR ALLT tur det för socialchef­en. Men det hindrar ju inte att kommundire­ktör och kommunstyr­else agerar!

Det är fullt förståelig­t att revisionen i sin granskning kallar den bristande följsamhet­en mot gällande regler för ”anmärkning­svärd”.

 ?? Arkivbild: KRISTINA AHLINDER ?? ALLVARLIG. Det är allvarlig kritik som revisionen i Varberg riktar mot socialchef­en, Håkan Strömberg,
Arkivbild: KRISTINA AHLINDER ALLVARLIG. Det är allvarlig kritik som revisionen i Varberg riktar mot socialchef­en, Håkan Strömberg,
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden