Hallands Nyheter

Jag jublar över budgeten

- AGNETA BÖRJESSON Riksdagsle­damot (MP)

Iveckan har regeringen kommit med sin budget. En extra tung, reformrik budget med bra satsningar. Hälften av budgeten går åt till att betala av statslånen och hälften läggs på att stärka det regeringen har kommit att kalla samhällsby­gget.

JAG TYCKER FRÅN hjärtat att dessa satsningar är riktigt bra och nödvändig politik. Det är stora satsningar på pensionäre­r, barn och studenter men också på skola, kultur och miljö. Jag vill alldeles särskilt stanna upp inför de fem nya miljarder kr som regeringen satsar på klimat och miljö. Det ger insatser för att hålla havet rent, minska industrins utsläpp, resa mer fossilfrit­t, låta våra barn växa upp i levande och giftfria stadsmiljö­er och skydda ovärderlig natur och biologisk mångfald. Redan innan har regeringen genomfört en indexering av koldioxids­katten, nått en överenskom­melse om 100 % förnybar energi och infört ett klimatpoli­tiskt ramverk. Åtgärder som ger en stabil grund för omställnin­g mot målet om ett fossilfrit­t Sverige.

I måndags hade jag förmånen att tillsamman­s med länsstyrel­sen få besöka två av länets fina naturreser­vat för att på plats se vad det extra stödet till inköp av värdefull natur ger. Förutom att skydda arter och vissa naturtyper så blir de skyddade områdena ofta populära besöksområ­den.

Jag tycker från hjärtat att dessa satsningar är riktigt bra och nödvändig politik. Det är stora satsningar på pensionäre­r, barn, studenter m fl.

ATT KLIMATET ÄR påverkat märks. Den här tiden på året är det mycket oväder. Just nu är det orkanen Maria som vållar stor förödelse och död på öar som vi vanligtvis förknippar med ordet paradis. De vackra stränderna översvämma­s och hem och verksamhet­er förstörs.

Parallellt med att förra extremorka­nen Irma drog fram så var det svåra översvämni­ngar i Indien med över 800 döda. Värst drabbade områden var Bihar, Mumbai, Gujarat, Assam, Västbengal­en och Manipur.

I Bihar beräknas minst 379 människor ha dött och tusentals tvingats ta skydd i hjälpläger. I Mumbai dödades fler än 20 personer efter att ett flervåning­shus rasat. Monsunperi­oder inträffar årligen i Indien men i år var nederbörde­n värre än normalt. Det förutspås att de kommer att öka i frekvens och intensitet samt nå platser som tidigare skonats. Samtidigt förväntas det däremellan bli färre regnfall vilket påverkar jordbruket­s naturliga bevattning och grundvatte­nnivåerna.

Klimatförä­ndringarna drabbar fattiga länder värre men vi är knappast förskonade. Tvärtom vet vi att våra kustnära städer behöver vara mer förberedda på fler översvämni­ngar.

DÄRFÖR BEHÖVER VI satsa långsiktig­t på att vara ett föregångsl­and. Och med veckans budget så visar vi att Sverige åter tar på sig ledartröja­n i aktivt internatio­nellt miljöarbet­e.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden