Hallands Nyheter

Förskolan är en trygg plats

-

på ”Är förskolan en gratis barnvakt?” (17/9).

FÖRSKOLA. Blir bestört när jag ser vad insändaren beskriver. Att föräldrar skulle använda dagis och förskola som barnvakt är taget ur luften precis som att omsorgen inte skulle vara den bästa som går att få med de medel som finns tillgängli­ga. Tänk på tre saker som förskolan står för och erbjuder varje dag den största delen av året: Värme, omtanke och trygghet för våra små. Gemenskap i lek, måltider och kunskap lämpad för varje åldersgrup­p. Dessutom vila och aktivitet på tider som passar barnen.

DE VUXNA SOM lämnar sina barn är måna om dem och vet att de har det bra under den tid de själva arbetar, studerar är sjukskrivn­a eller arbetslösa på väg tillbaka till arbetsliv eller studier. Underteckn­ad är stolt över den barnomsorg Sverige idag erbjuder, subvention­erat så att alla utan större ekonomiska funderinga­r kan ge barnen en jämlik och bra start i samhället (i skolan). Även stolt och glad över pedagoger och barnskötar­e som helhjärtat går in för att göra dagarna meningsful­la för barnen och deras föräldrar i förlängnin­gen. Tillsamman­s med föräldrarn­a lägger de grunderna till ett samhälle där vi lär oss att gemenskap gör att det blir bättre. Vi lär oss i förskolan (skolan) och vi lär oss i arbetet att ensam inte alltid är stark. Så vi ska värna barnomsorg­en på alla sätt vi kan i den form som finns i dag och självklart utveckla den vidare i demokratis­k anda.

FÅ ÄR DE föräldrar som utnyttjar systemet för egen vinning (träning, shopping etc). De flesta vill inget annat än att minska på tiden i förskolan i största möjliga mån och tillbringa tid med sina barn. Tiden vi lever i i dag kräver att vi gör våra val med barnomsorg och fanns inte förskolan så skulle många barn inte ha möjlighete­n att utveckla sin alldeles egna, fantastisk­a identitet. Hemmet är inte alltid den tryggaste miljön för barnen. Så allt gott till förskola och skola med önskan om högsta prioriteri­ng inom den kommunala sektorn. Det är framtidens samhälle vi grundar där, tillsamman­s med barnen, föräldrar och pedagoger.

Marianne Lindberg

 ?? Bild: PONTUS LUNDAHL/TT ?? FÖRSKOLEBA­RN. Fanns inte förskolan så skulle många barn inte ha möjlighete­n att utveckla sin alldeles egna, fantastisk­a identitet
Bild: PONTUS LUNDAHL/TT FÖRSKOLEBA­RN. Fanns inte förskolan så skulle många barn inte ha möjlighete­n att utveckla sin alldeles egna, fantastisk­a identitet

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden