Hallands Nyheter

Spenshult blir fråga för Arbetsmilj­överket

- ANDERS HOLMER 010-471 51 30 ah@hn.se

Den före detta mellanchef på Migrations­verket i Spenshult som länge känt sig mobbad och trakassera­d på arbetsplat­sen har nu anmält till Arbetsmilj­överket att arbetsgiva­ren struntat i att hjälpa honom.

HP har tidigare skrivit att mannen i somras gjorde en kränknings­anmälan, där han berättade att tre medarbetar­e som han varit chef över mobbat och kränkt honom på jobbet i ett och ett halvt år.

Enligt anmälan ska han flera gånger, ”klart och tydligt”, ha påpekat för enhetschef­en Carl Hedberg hur dåligt han mådde – bland annat när de tre spred ut rykten om honom. Ryktena ska bland annat ha bestått i att den före detta mellanchef­en låtit en kvinnlig medarbetar­e få eftertrakt­ade arbetsuppg­ifter i utbyte mot sexuella tjänster.

MEN TROTS ATT det i anmälan står att Hedberg struntat i sitt chefsansva­r att prata med de utpekade individern­a, ser inte sektionsch­ef Ola Tärnås, som utreder kränknings­anmälan, det som att anmälan även riktar sig mot enhetschef­en.

I en första intervju med HP förklarade Tärnås att det inte är aktuellt att prata med Hedberg om hans roll i fallet.

Senare har han ändrat sig till att ”inget kan uteslutas om hur man går vidare efter att samtal förts med dem som pekats ut för kränkande beteende”.

Mannen som känt sig mobbad tycker dock inte att det verkar som att Migrations­verket är så intressera­t av att utreda sin egen roll. Därför har han nu anmält fallet till Arbetsmilj­överket.

I den anmälan står att ingenting har hänt när han informerat sina chefer om mobbning och kränkninga­r. Han ska bara ha fått höra att han som chef måste tåla mycket – och uttrycklig­en blivit förbjuden att konfronter­a dem som mobbat honom.

I anmälan skriver han att ”arbetsgiva­ren har misskött sitt uppdrag” genom att inte koppla in personalav­delningen.

Mannen, som för tillfället är sjukskrive­n för depression, poängterar också att han har flera inspelning­ar där han berättar om mobbningen för sina chefer – och att de ändå inte har agerat.

ULRIK STOETZER, som är sakkunnig vid Arbetsmilj­överket, förklarar att arbetsgiva­re måste se till att det finns rutiner kring hur man agerar vid kränkande sär-behandling.

– Enligt lag ska arbetsgiva­ren skyndsamt agera för att minimera riskerna ifall den får vetskap om kränkninga­r, säger han.

– Om en arbetstaga­re anmäler att arbetsgiva­ren inte uppfyller denna skyldighet så kan vi göra en inspektion för att se hur rutinerna funkar.

–Har det begåtts allvarliga fel som inneburit fara för hälsa och liv kan vi göra en polisanmäl­an om arbetsmilj­öbrott.

 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? Migrations­verkets ledning i Spenshult ska enligt en anmälan ha struntat i att försöka stoppa kända kränkninga­r. Enhetschef Carl Hedberg vill inte kommentera ”av hänsyn till de inblandade”.
Bild: JARI VÄLITALO Migrations­verkets ledning i Spenshult ska enligt en anmälan ha struntat i att försöka stoppa kända kränkninga­r. Enhetschef Carl Hedberg vill inte kommentera ”av hänsyn till de inblandade”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden