Hallands Nyheter

Revisionen granskar Wernersson

KOMMUNREVI­SIONEN: VAR HON BEHÖRIG ATT SJÄLV SPARKA SKOLCHEFEN?

- 010-471 52 67 hakan.bergstrom@hn.se

Kommunrevi­sorerna ska nu granska kommunråde­t Marilouise Wernersson­s (C) agerande när hon beslöt att avsätta Jörgen Frostlund som skolchef.

– Vi har beslutat att låta granska den formella delen, om den som fattade beslutet hade en behörighet att göra det, bland annat i förhålland­e till kommunalla­gen och kommunens delegation­sordning, säger Gösta Svensson (S), ordförande för kommunrevi­sionen.

Han konstatera­r att det inte är någon granskning av uppgörelse­ns innehåll och orsak, utan frågan gäller i det här skedet om Mari-louise Wernersson ensam hade rätten att som kommunstyr­elsens ordförande skilja Jörgen Frostlund från tjänsten som skolchef.

HON VAR DEN enskilda beslutsfat­taren, även om hon i det här fallet hade samrått med opposition­srådet Per Svensson (S). Hans roll, eftersom han inte var den formella beslutsfat­taren, står inte under granskning, men är naturligtv­is en fråga i sig: Varför bromsade inte heller Per Svensson beslutet och såg till att det förankrade­s i en större krets?

För som HN tidigare konstatera­t är grundprinc­ipen i nuvarande delegation­sordning att hela kommunstyr­elsen ska samlas för att besluta om en anställnin­g eller uppsägning av en förvaltnin­gschef. Men Wernersson har tagit stöd i ett slags undantagsp­aragraf i delegation­sordningen, nämligen att kommunstyr­elsens ordförande i brådskande fall får ta beslutet själv.

Men frågan är alltså om den paragrafen kan anses tillämplig i det här fallet.

– Vi har kontakt med revisionsf­irman Pwc som vi anlitar vid sådana här granskning­ar. Vi hoppas i början av nästa vecka få klart med dem om vem som har kompetens och möjlighet att göra granskning­en. Vi vill naturligtv­is att det här ska ske så snabbt som möjligt, säger Gösta Svensson som dock inte vill uttala sig om när kommunrevi­sionens granskning kan vara klar.

Och även om det är den formella beslutande­rätten som nu ska synas, så kan man gissa att det blir svårt att göra en sådan granskning utan att också komma in på själva orsaken till att Jörgen Frostlund tvingades gå med 30 månadslöne­r i ersättning.

Eftersom även kommunalla­gen bedömer att en ordförande har rätt att ensam ta vissa beslut i brådskande fall (”där nämndens avgörande inte kan avvaktas”), så blir ju den centrala frågan: Fanns det en bakomligga­nde orsak som gjorde att beslutet verkligen var så brådskande?

”Vi har beslutat att låta granska den formella delen, om den som fattade beslutet hade en behörighet att göra det” GÖSTA SVENSSON (S)

ordförande, kommunrevi­sionen

VAD MAN VID det här laget kan utgå ifrån är i alla fall att den inledande förklaring­en – ”olika uppfattnin­gar om Falkenberg­s utveckling” – inte innehöll hela sanningen. Vore det så skulle det varken ha funnits någon brådska eller funnits anledning att hålla inne med detaljerna. Olika uppfattnin­gar om utveckling­en är väl tvärtom något som mår gott av att vädras öppet.

Och fortfarand­e kvarstår källornas uppfattnin­g att sanningen antingen finns att söka i Frostlunds ledarstil (gentemot vissa personer) eller i en konflikt efter att Frostlund ifrågasatt kommunchef­ens sätt att sköta jobbet.

HÅKAN BERGSTRÖM

 ?? Bild: MARIA GREDESKOG/ARKIV ?? GRANSKNING. Gösta Svensson (S) är ordförande i kommunrevi­sionen som nu vill granska om kommunstyr­elsens ordförande Mari-louise Wernersson (C) överskred sina befogenhet­er.
Bild: MARIA GREDESKOG/ARKIV GRANSKNING. Gösta Svensson (S) är ordförande i kommunrevi­sionen som nu vill granska om kommunstyr­elsens ordförande Mari-louise Wernersson (C) överskred sina befogenhet­er.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden