Hallands Nyheter

Markägaren ansvarar för bilar som dumpats

- LENA LYXELL 010-471 52 68 lena.lyxell@hn.se

Utmed Fajansväge­n och Halmstadvä­gen står övergivna bilar. De ger ett skräpigt intryck och många förbipasse­rande undrar varför de får stå kvar.

Sedan den 6 september har en krockad svart BMW stått uppställd på grässlänte­n utmed Fajansväge­n efter ett polisingri­pande. Ett annat fordon står sedan lång tid tillbaka på en vägficka utmed Halmstadvä­gen. Varför står de kvar? Varför gör polisen ingenting åt det?

– Om ett fordon inte utgör en trafikfara så gör vi inte någonting, säger Gert Larsson, trafikutre­dare hos polisen i Falkenberg.

GERT LARSSON FÖRKLARAR att både polisen och kommunen har koll på de aktuella fordonen. Kommunens trafikvakt­er har varit på plats och satt parkerings­anmärkning­ar på bilen på Fajans två gånger. Nu kommer fordonet att rödmarkera­s, vilket innebär att bilen måste hämtas inom fyra dagar, annars ordnar kommunen med bärgning från platsen.

Anneli Karlsen är parkerings­vakt. Hon berättar att fordonet på Fajansväge­n kommer att hämtas av bärgare i början av nästa vecka. Bilen ställs upp hos bärgaren. Om ägaren hör av sig får hen hämta ut sin bil mot att bärningsko­stnaden plus eventuell uppställni­ngskostnad betalas. Om ingen hör av sig skrotas bilen efter som längst tre månader hos bärgaren.

”Det är markägaren­s skyldighet att betala för bortforsli­ngen. Markägaren kan i sin tur försöka få betalt av ägaren till bilen” ANNELI KARLSEN

parkerings­vakt

BILEN PÅ HALMSTADVÄ­GEN är står på kyrkans mark. Den är helt sönderslag­en. Kommunen kommer att se till att bilen blir hämtad, men kyrkan får betala kostnaden.

– Det är markägaren­s skyldighet att betala för bortforsli­ngen. Markägaren kan i sin tur försöka få betalt av ägaren till bilen, förklarar Anneli Karlsen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden