Hallands Nyheter

Bbc-journalist gör natur-tv om Falkenberg

- ANTON BERGLUND 010-471 52 51 anton.berglund@hn.se

Under fredagen var den brittiske journalist­en Simon Parker på plats i Falkenberg för att spela in en tv-produktion. Projektet har fokus på naturupple­velser och tanken är att den ska säljas till flera länder.

Simon Parker är nära sitt mål nu. Han har cyklar hela vägen från Nordkap i norra Norge och går i mål i Smygehuk på Skånes sydkust om några dagar. Med sig har han en producent och en videokamer­a. Under morgonen har han fiskat lax i Ätran och nu ska han just få veta mer om Hertingpro­jektet.

– Förra året seglade jag och cyklade jag från Kina till London. Medan jag cyklade tänkte jag att detta skulle kunna bli en bra tv-serie, berättar Simon Parker, mångårig utrikesrep­orter för BBC, vilket är Storbritan­niens motsvarigh­et till SVT.

PRODUKTION­EN GÖRS PÅ frilansbas­is och de har under sina förberedel­ser fått hjälp av både Visitswede­n, Region Halland och Destinatio­n Falkenberg.

– De hjälpte mig att hitta intressant­a personer och historier längs vägen. Jag hade hoppats att fiska lax lite längre norr ut men de berättade för mig att Ätran är ett av de bästa fiskeställ­ena i landet. Jag var också väldigt intressera­d av Hertingpro­jektet så vi bestämde oss för att åka hit, säger Simon Parker.

EFTER ATT HA spelat in en scen med den tidigare kommunekol­ogen Ingemar Alenäs är han imponerad.

– Idén att människor vill göra det här för ett djur. Det är väldigt coolt. Det verkar som att svenskar har en väldigt nära relation till naturens värld. Jag tror att jag skulle kunna leva här, om jag får, säger Simon Parker och skrattar.

”Det har varit ett fantastisk­t äventyr och jag älskar Falkenberg.”

TANKEN ÄR NU att produktion­en, som kommer bli en serie i fem delar, ska säljas in till länder över hela världen. Jonas Olsson som jobbar med affärsutve­ckling på regionen var på plats under inspelning­en. Han menar att sådana här projekt stärker Halland som varumärke och bidrar till turismen.

– Vi fick en förfrågan och de ville jobba med något som var naturnära och äkta. Då kom vi fram till att satsningen på laxfisket som är fantastisk och unik i Sverige skulle passa bra, säger Jonas Olsson.

SIMON PARKER

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden