Hallands Nyheter

Spänt läge i Mali påverkar musiken

- PATRIK LINDGREN

AFRIKANSK POP

Tolv år har gått sedan duon Amadou Bagayoko och Mariam Doumbia, det blinda äkta paret från Bamako i Mali, tog sig in i musikälska­nde hjärtan världen över. De hade då redan gjort sig ett smärre namn främst i Frankrike, men det var i och med samarbetet med Manu Chao som allt både föll på plats och tog fart, och albumet Dimanche à Bamako blev en av de mest sålda afrikanska skivorna genom tiderna. I november samma år spelade de på ett smockfullt Musikens Hus i Göteborg – fortfarand­e en av mina finaste, starkaste, varmaste konsertupp­levelser.

Som live-akt har Amadou & Mariam sedan dess åkt eriksgata mellan världens scener. De är helt enkelt svåra att inte älska. På skiva har det däremot svajat lite. Welcome to Mali från 2008 bars fram av en rad starka låtar, men kring Folila (2012) började det kännas lite … vilset. Gästlistan var så lång att huvudperso­nerna liksom inte riktigt fick plats.

Parallellt med detta bröt kaos ut hemma i Mali. Islamister från norr utmanade landet och kulturen, och som en reaktion genomförde­s en statskupp 2012, nästan på dagen när Folila kom ut.

DE SENASTE ÅREN har duon legat lågt, engagerat sig i en del välgörenhe­tsprojekt och Mariam Doumbia gjorde sidokarriä­r i supergrupp­en Les Amazones d’afrique. Läget i Mali är fortfarand­e spänt och osäkert, och nya La confusion är som följd inspelad i Frankrike och påtagligt påverkad av händelsern­a.

Det handlar om utsatthete­n för afrikanska migranter i C’est chaud, om kvinnors rättighete­r i Mali i Femmes du monde och titelspåre­ts ”förvirring överallt, illusioner överallt, splittring framförall­t”.

Musikalisk­t känns det som att duon återtagit kontrollen – sin vana trogen genom att å ena sidan anlita maliska och franska medmusiker de står nära och å den andra släppa soundskapa­ndet helt till en producent som kan bidra med nya infallsvin­klar, i det här fallet fransmanne­n Adrien Durand.

AMADOU & MARIAM La confusion (Because Music)

AMADOU & MARIAM har alltid varit öppna för nya sound och förtjust låtit de egna låtarna kläs i de mest skiftande kostymer. De tolv låtarna här drar åt nästan lika många håll i en medvetet brokig buffé. ”Sångerna måste låta olika”, deklamerar Amadou i pressrelea­sen, ”vi måste hela tiden byta färg på vår musik”.

Så vi tas från den lekfulla, galet svängiga afrodiscon i Boufou safou via C’est chauds rockigare funk och den oväntat Youssou N’dour-smäktande Diarra till den Pink Floyd-jazziga (!) och mycket fina Massa Allah – Amadous idol lär för övrigt vara David Gilmour.

JUST AMADOU BAGAYOKOS fina gitarrspel hade jag gärna hört ytterligar­e lite mer av, även om vi får en del av den varan i till exempel nämnda Femmes du monde – ett av skivans starkaste kort – och på avslutande men ack så korta pendangen Mokou mokou blues.

Traditione­lla instrument som ngoni, kora och en del slagverk finns med i bilden, men oftast mer som komplement i de gärna rätt udda sättningar­na där retrofunki­ga element möter vassa nutidsrytm­er och dito ljud i den högst egna värld som är Amadou & Mariams.

 ?? Bild: PRESSBILD ?? RUTINERAD DUO. Amadou & Mariam är tillbaka med en ny platta efter att ha legat lågt under flera år.
Bild: PRESSBILD RUTINERAD DUO. Amadou & Mariam är tillbaka med en ny platta efter att ha legat lågt under flera år.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden