Hallands Nyheter

Deckare med mordgarant­i

Andreas Nylund bor kvar i Tylösand och jobbar fortfarand­e som kirurg på sjukhuset i Halmstad. Dessvärre sänker sig skuggorna från det förflutna över honom – igen. Nu släpper Anne-marie Schjetlein sin tredje deckare, ”Döden ingen ser”. I dag är det release

-

Liv och död, ljus och mörker, hopp och förtvivlan – kontraster­na går igen i Anne-marie Schjetlein­s deckarseri­e om läkaren Andreas Nylund.

– Det är ju den verklighet han vandrar runt i. På ett sjukhus går glädje och sorg hand i hand, det är en bra kuliss om du vill skildra livet.

Anne-marie vet vad hon pratar om. Hon var bara 20 år när hon blev färdig sjuksköter­ska, och sedan dess har hon arbetat inom vården på ett eller annat sätt.

Men förra sommaren, i samband med att hon och henne sambo flyttade från Halmstad till Stockholm, bestämde hon sig för att satsa på helhjärtat på sin dröm: att bli författare. Då hade hon redan släppt ”Döden kvittar det lika” och ”Döden den bitterblek­a”.

– Debuten tog sju år att skriva, uppföljare­n tog två – men den nya boken blev klar på ett år. Nu har jag hittat mitt språk och fått upp farten, berättar Anne-marie som också har skapat en egen metod för sitt skrivande:

– Jag börjar med ett synopsis. Där finns karaktärer, handling, miljöer och motiv. Därefter skapar jag kapitel, där jag noterar syftet med just det avsnittet: ”Andreas tvingas behandla sin hemliga älskarinna som kommer in svårt skadad till akuten”.

NÄR STOMMEN – som kan bestå av ett hundratal kapitel, som skrivs icke-kronologis­kt – är klar, fyller Anne-marie på med allt det andra: dialog, gestaltnin­g, händelser. Ibland blir det riktigt ruskigt.

– Men jag frossar inte i meningslös­t våld, utan försöker förstå alla mina karaktärer. Vissa av dem blir som låtsaskomp­isar och ibland ångrar jag att jag har tagit livet av dem. Som Signe, som mördades nere i kulvertarn­a i den första boken. Henne saknar jag, hon behövs inom vården i dag – en person som tar hand om alla, vattnar blommorna och ibland har med sig hembakat till fikat, säger Anne-marie och skrattar.

Fast egentligen är hon ute i mer allvarliga ärenden. Utsatta barn, och hur deras traumatisk­a erfarenhet­er formar dem som vuxna, är ett återkomman­de tema, liksom det hon kallar ”vårdens strukturel­la problem”.

– Till exempel: hur kan det år efter år komma som en överraskni­ng att personalen ska ha sommarseme­ster? Och bör man verkligen lasta enskilda personer för misstag när systemet är så pressat att patientsäk­erheten inte längre kan garanteras? funderar Anne-marie och understryk­er att kritiken i boken är generell och alltså inte gäller enskilda vårdinrätt­ningar.

Hur sårbar man är som anhörig fick hon också känna när hon nyligen miste båda sina föräldrar inom loppet av ett år.

– Det var en oerhört tuff tid, där jag plötsligt inte var en representa­nt för vården, utan någon som verkligen behövde stöd och hjälp.

DET VAR 2001 som Anne-marie flyttade till Halmstad, eftersom hennes dåvarande man hade fått jobb här. De båda barnen var sex och nio och familjen installera­de sig i en villa i Tylösand.

Anne-marie fick jobb på Region Halland, där hon sysslade med forskning och utbildning inom vården. Hela tiden skrev hon i hemlighet och 2007 deltog hon i en tävling som Månpocket utlyste, där allmänhete­n skulle få skriva en stafettdec­kare, ”Dimridåer”. 700 bidrag kom in, tolv valdes ut – och ett av dem var Anne-maries.

– Där någonstans insåg jag att jag kanske hade något som var värt att plocka upp ur skrivbords­lådan. Tyvärr följde några turbulenta år med skilsmässa och flytt, plus att jag tog både kandidat- och magisterex­amen.

Men 2014 kom äntligen ”Döden kvittar det lika”. Debuten gavs ut på ett så kallat hybridförl­ag, där Anne-marie själv tog den ekonomiska risken och dessutom la upp sin marknadsfö­ring. Det innebar massor med signeringa­r i Ica-butiker, på bibliotek och bokhandlar i hela Sverige.

– Det är inte alla författare som gillar att signera, men jag tycker om att möta människor. Där har du ännu en kontrast: först sitter du helt ensam och skriver i flera månader, sedan blir det en period när du är ute hela tiden, säger Anne-marie och tillägger att nummer två och tre i serien om Andreas Nylund ges ut på Bokfabrike­n, ett traditione­llt förlag.

En kväll för boken på Halmstads teater blir ett av de större publika

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden