Hallands Nyheter

Mycket Halland i Madickenpj­äs

- MARIA LOEWEN maria.loewen@hn.se

”Man hade inte gått man ut huse om det skrevs om detta i dag. Utmaning är att göra intressant­a familjeber­ättelser av det i dag.” KÅLLE GUNNARSSON

Barn- och tonåringar från Falkenberg kommer att vara med i uppsättnin­gen av Lisebergst­eaterns jullovsför­eställning Madicken på Junibacken.

Genom sång, musik och dans kan publiken på Lisenbergs­teatern följa med Madicken på vardagsäve­ntyr under jullovet. Som när Abbe lurar in Madicken till brygghuset för att spöka för henne eller när Madicken tar med sina nyköpta sandaler till majbrasan fast att hon inte får.

Rollen som Madicken delas av Falkenberg­stjejerna Alvina Åkerlind Reisne och Johlene Törngren, båda 13 år.

Tjejerna har varit med på flera uppsättnin­gar på teaterglän­tan i Falkenberg och stod på Lisebergst­eatern senast 2015 med pjäsen Saltkråkan. Årets uppsättnin­g av Madicken spelade dem på Teatern Intiman i Stockholm förra julen vilket ger chans till att bättre på rollen i år.

– Det blir lite som en andra chans. Man får gå in i Madickens karaktär igen och utveckla den lite mer än första gången, säger Alvina Åkerlind Reisne som spelat teater sedan hon var sex år.

MEDPRODUCE­NT OCH regissör Kålle Gunnarsson från Falkenberg, väloriente­rad bland Astrid Lindgrens berättelse­r, har han börjat dela in dem i fack.

– Många av Astrid Lindgrens sagor innehåller som jag skulle uttrycka det övernaturl­iga inslag. Vi har rumpnissar i Ronja Rövardotte­r och en propeller på Karlsson på taket. Men sedan så har vi Emil i Lönneberga eller Madicken som bygger helt på vanliga människor och vardagliga situatione­r.

Det är också här utmaningen kommer in, tycker Kålle Gunnarsson.

– Man hade inte gått man ut huse

om det skrevs om detta i dag. Utmaning är att göra intressant­a familjeber­ättelser av det i dag. Och hur går det till?

– Man måste plocka fram sagan och magin, sätta in sig i publikens situation och se chanserna att få till det.

KÅLLE GUNNARSSON handplocka­r sina skådespela­re från sin egen teaterskol­a dit 200 barn, unga och vuxna går varje vecka. För att få spela Madicken måste det finnas talang, intresse och att personen passar för rollen.

– Alvina och Johlene fyller alla kriteriern­a och så är dem väldigt duktiga.

– Jag älskar att spela teater, säger Johlene Törnqvist och tycker det ska bli roligt att få göra det med alla dem hon känner och trivs med.

Men att spela väna Madicken görs inte med en klackspark.

– Det kan vara svårt att visa känslor, mer än att bara vara snäll, då måste man ta i lite från tårna, säger hon.

Syskonen Oscar och Alice Svärd från Falkenberg kommer också att stå på scen. Oscar kommer att spela Viktor och Alice kommer att dela på rollen som Lus-mia tillsamman­s med och Ella Kallebäck från Varberg.

Föreställn­ingen spelas mellan den 20 december till den 14 januari.

 ?? Bild: TOMMY HOLL ?? CREW. Kålle Gunnarsson tillsamman­s med syskonen Alice och Oscar Svärd, Johlene Törngren och Alvina Åkerlind Reisne.
Bild: TOMMY HOLL CREW. Kålle Gunnarsson tillsamman­s med syskonen Alice och Oscar Svärd, Johlene Törngren och Alvina Åkerlind Reisne.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden