Hallands Nyheter

Öppen för samarbete

SEX ÅR. Det har precis gått sex år sedan Annie Lööf blev C-ledare. Vägen hit har inte varit spikrak. När C i Dn/ipsos får 13 procent är detta mer än en fyrdubblin­g från ”folkölsniv­ån” på vintern 2014.

-

LEDARE 25/9. Bara några månader före EU- och riksdagsva­len 2014, var det inte särskilt kul att vare sig vara C eller heta Annie Lööf. Nu är bådadera en rätt angenäm tillvaro och Lööf kan se framemot veckans C-stämma i Malmö med gott självförtr­oende och stor tillförsik­t. Det kommer inte att hända något där som ställer till det för henne.

I ÖVRIGT FINNS det dock blindskär. Ett sådant var utan tvivel förrförra veckans diskussion om misstroend­evotumet mot försvarsmi­nister Peter Hultqvist. Det är svårt att säga vilket som var värst, att man inte blev överens om tagen i Alliansen eller att det läckte från de interna överläggni­ngarna. Illa, mycket illa, var det hur som helst.

Så gick det aldrig till på Fredrik Reinfeldts tid. Då höll man tyst om vad som sades mellan skål och vägg.

DE FARHÅGOR SOM Annie Lööf uppges ha haft om att bli granskad i konstituti­onsutskott­et och att efter ett regeringss­kifte nästa höst kunna bli utsatt för misstroend­evotum, har ju egentligen redan besannats. Detta genom den Ku-anmälan som Hans Hoff (S) nu har lämnat in mot den tidigare statsminis­tern.

Att C är ett samarbetsp­arti är ingen nyhet. Inget annat parti har deltagit i så många olika typer av regeringar och samarbeten efter demokratin­s genombrott i vårt land. C-, M-, såväl som S-ledda sådana. C har också varit konsekvent i sitt handlande under den här mandatperi­oden och oavsett hur andra partier agerat deltagit i alla blockövers­kridande uppgörelse­r. Om försvaret såväl som energin och migrations­politiken. Det imponerar!

STARKA SIGNALER OM öppenhet för samarbete, inom såväl som utanför sitt eget block, vill Annie Lööf även se fortsättni­ngsvis. I en stor intervju i Dagens Nyheter redovisar Lööf att hennes första utgångspun­kt är att Alliansen ska vinna valet och få återbesätt­a statsminis­terposten. Hon har säkert själv egna ambitioner i den vägen. Den andra utgångspun­kten är att detta ska ske utan att man gör sig beroende av SD. Och den tredje och sista, att det ska samarbetas över blockgräns­en.

I intervjun nämner C-ledaren tre tänkbara frågor för blockövers­kridande samarbete. De är skatterna, arbetsmark­naden och bostadspol­itiken. Alla i behov av omfattande reformer men där det, för långsiktig­hetens skull, är bra om politiken består vid regeringss­kiften. Här finns det svåra ideologisk­a bindningar att lösa upp. Men det har gått förut och borde gå igen.

Annie Lööf är också tydlig med att blockövers­kridande samarbete ”inte bara kan innebära att det är en sosse som är statsminis­ter. Det bör också kunna innebära att S stöder en allianssta­tsminister”. Bortsett från ordvalet, sosse, som är lika olyckligt som när andra sidan talar om ”borgarna”, är det lätt att instämma.

DET ÄR OCKSÅ lätt att förutse en rörig politisk situation efter valet. Alla som inte vill att SD ska få diktera villkoren måste vara öppen för samarbete. Förhoppnin­gsvis är det snart fler som kommer till samma insikt. Och som vågar säga det.

Alla som inte vill att SD ska få diktera villkoren måste vara öppen för samarbete.

 ?? Bild: FREDRIK SANDBERG/TT ?? INTE VALRESULTA­TET. Nej, det var nog inte det kommande valresulta­tet som Annie Lööf måttade upp så här i sitt sommartal i år. Snarare då sin öppenhet för samarbete.
Bild: FREDRIK SANDBERG/TT INTE VALRESULTA­TET. Nej, det var nog inte det kommande valresulta­tet som Annie Lööf måttade upp så här i sitt sommartal i år. Snarare då sin öppenhet för samarbete.
 ?? Bengt Wernersson 010 471 52 72 • bengt.wernersson@hn.se ??
Bengt Wernersson 010 471 52 72 • bengt.wernersson@hn.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden