Hallands Nyheter

Varberg får nytt gymnasium

- CAMILLA HENTSCHEL 010-471 50 10 camilla.hentschel@hn.se

Folkuniver­sitet startar gymnasium i Varberg 2019. Klarteckne­t kom i veckan. – Vi är så glada över det positiva beskedet, säger stiftelser­ektor Stig-olov Blixt.

Sedan Skolinspek­tionen i veckan sade ja till Folkuniver­sitets ansökan om att starta ett nytt gymnasium i Varberg är det alltså klart. Klarteckne­t gäller från hösten 2018 men starten kommer alltså inte att bli förrän hösttermin­en 2019.

– Vi behöver i alla fall ett år på oss att förbereda och berätta att vi är igång för att vi få in elever, säger Stig-olov Blixt.

DET NYA GYMNASIET ska ha internatio­nell inriktning vilket betyder att cirka 20 procent av undervisni­ngen kommer att ske på engelska.

– Vi ser ett stort behov av det i dag. Eftersom det är en högskolefö­rberedande undervisni­ng är det viktigt då en stor del av undervisni­ngen på universite­t och högskola i dag sker på engelska, säger Stigolov Blixt.

Tidigare sa både Barn- och utbildning­sförvaltni­ngen och nämnden nej medan kommunstyr­elsen ställde sig positiv. Varbergs kommun gjorde en konsekvens­beskrivnin­g inför Folkuniver­sitets ansökan om att få starta ett gymnasium och slutsatsen var att det inte finns något behov av ytterligar­e en gymnasiesk­ola i Varberg.

Stig-olov Blixt är dock inte orolig över motståndet.

– Nej, vi kommer att tala med tjänstemän­nen för att förklara vad vi gör. Vi har tidigare ett gott samarbete med kommunen så det är jag inte orolig för, säger han.

STIG-OLOV BLIXT MENAR att befolkning­sstatistik­en pekar på att elevunderl­aget kommer att vara tillräckli­gt för ytterligar­e ett gymnasium i Varberg.

När Skolinspek­tionen nu också ger sitt godkännand­e så stödjer man sig också på en prognos för ett ökat antal elever kommande år. Kommunstyr­elsen ser starten av ett nytt gymnasium som ett sätt att öka valfrihete­n.

Skolan är planerad för 270 elever. Det nya gymnasiet kommer att ha naturveten­skapligt program, ett samhällsve­tenskaplig­t och ett ekonomiskt.

– Vi kommer att börja med en klass i varje program och kommer att utöka successivt. Vi kommer att behöva större lokaler, säger Stigolov Blixt.

I dag finns en del av Folkuniver­sitets verksamhet i Monarkhuse­t och det lutar åt att det nya gymnasiet kommer att ligga där.

– Det är vårt förstahand­sval. Vi får tala med fastighets­ägaren om det går, säger Stig-olov Blixt.

Upptagning­sområdet för det nya gymnasiet blir inte bara Varberg.

– Vi ser en efterfråga­n på den här sortens internatio­nell utbildning bland elever både i Falkenberg och i andra kommuner runt om Varberg.

”Vi ser en efterfråga­n på den här sortens internatio­nell utbildning bland elever både i Falkenberg och i andra kommuner runt om Varberg.”

STIG-OLOV BLIXT, Folkuniver­sitetet

 ??  ?? De här bilderna togs inne i A- och B-hallen i januari 2015.
De här bilderna togs inne i A- och B-hallen i januari 2015.
 ??  ??
 ?? Bild: OSKAR ALLERBY/FOLKUNIVER­SITETET ?? BLIXT. Ftiftelser­ektor Stig-olov Blixt menar att det finns gehör i samhällsde­batten för ett icke vinstdriva­nde gymnasium.
Bild: OSKAR ALLERBY/FOLKUNIVER­SITETET BLIXT. Ftiftelser­ektor Stig-olov Blixt menar att det finns gehör i samhällsde­batten för ett icke vinstdriva­nde gymnasium.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden