Hallands Nyheter

Nu lutar det åt rivning

KVARTERET RENEN: ALLIANSEN OCH MILJÖPARTI­ET ÖVERENS

- REBECKA KVINT 010-471 53 69 rebecka.kvint@hn.se

Den styrande majoritete­n vill nu riva den gamla fabriken i kvarteret Renen. Husen anses vara bortom räddning. Socialdemo­kraterna funderar och sätter ner foten i morgon.

Klockan klämtar för gamla MYA, Sweda, Caprinus, Gerlachs hallar – ja, den gamla fabriksbyg­gnaden i kvarteret Renen har många namn efter alla de verksamhet­er som varit där genom åren.

Renen är en av Sveriges mest förorenade tomter. Men den saken ska det bli ändring på genom en omfattande sanering. Notan på 91 miljoner kronor står Naturvårds­verket för, något HN rapportera­t om tidigare.

De delar av fabriken som låg i nordost – alltså i rikting mot Gamla kyrkbacken och kyrkoruine­n – är redan rivna, detta för att saneringen ska kunna utföras. Frågan har varit vad som ska hända med de så kallade A- och B-hallarna – alltså byggnaden med sågtandsta­ket som vetter mot Östra Långgatan och Gamlebygat­an.

I oktober 2015 bestämde fullmäktig­e att A- och B-hallen skulle bevaras så långt det var möjligt. I beslutet fanns också en skrivning om att frågan skulle upp till fullmäktig­e igen om bevarandet skulle riskera saneringen.

SEDAN DESS HAR förfallet tilltagit och nu är ärendet aktuellt igen. Utredninga­r från konsultern­a Sweco och WSP visar att husen ingalunda är omöjliga att rädda – men att

kostnaden för en renovering eller restaureri­ng skulle bli höga och svåra att beräkna.

– Allt går, men det är knappast hållbart ens i någon dimension. Kostnadern­a för en renovering skulle bli höga och vi har många skolor och förskolor som vi måste prioritera att bygga före annat, säger kommunalrå­det Ann-charlotte Stenkil (M).

– Vi har vridit och vänt på detta och kommit till vägs ände, tycker Harald Lagerstedt (C).

EN ANNAN FAKTOR bakom den styrande majoritete­ns ställnings­tagande är att hanteringe­n av fastighete­rna på Renen riskerar att försena saneringen. Om saneringen inte håller tidsplanen riskeras pengarna från Naturvårds­verket och dessutom riskerar kommunen att då försena bygget av Varbergstu­nneln.

ATT RÄDDA BYGGNADERN­A från att rasa ihop beräknas kosta mellan 57 och 71 miljoner kronor, beroende på vilken ambitionsn­ivå man väljer. Att därefter göra iordning lokalerna för någon typ av verksamhet skulle kräva ytterligar­e investerin­gar.

– Det är så många osäkerhete­r i detta. Det dröjer tio år innan man kan följa upp hur saneringen gått och ta ställning till vilka verksamhet­er som skulle kunna vara på Renen. Det är långa ledtider i detta och risken är att man stöter på ytterligar­e kostnader i ett sådant här projekt, säger Harald Lagerstedt.

Det enda som Alliansen och Miljöparti­et vill bevara är kontorsbyg­gnaden och entrén i hörnet Östra Långgatan, Gamla kyrkbacken.

SOCIALDEMO­KRATERNA HAR VELAT skapa ett kulturcent­er i lokalerna. För dem var det en seger när fullmäktig­e röstade för ett bevarande hösten 2015. Vid kommunstyr­elsens möte i morgon ska partiet lämna besked om var de står i frågan i dag.

– När jag läser utredninga­rna förstår jag att det är en tuff situation, men det finns också en möjlighet att bevara. Det vill vi titta närmare på, sa Jana Nilsson (S) till HN i fredags.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden