Hallands Nyheter

Brand på Hvb-hem misstänks vara anlagd

- ANDERS HOLMER 010-471 51 30 ah@hn.se

Alla lyckades snabbt komma ut när brandlarme­t gick på ett flyktingbo­ende i Oskarström vid halv två på söndagsmor­gonen. En lägenhet blev totalförst­örd och polisen misstänker att branden var anlagd.

– Ungdomarna var uppe sent. Tjugo minuter innan brandlarme­t bröt ut hade vi i personalen varit runt och sagt åt alla att gå och lägga sig, berättar Sevda Sekerci.

Hon jobbar på det branddrabb­ade Vidablick, som är ett så kallat Hvb-hem för ensamkomma­nde flyktingba­rn. För tillfället bor där 14 ungdomar i åldern 14–17 år som kommer från Afghanista­n, Albanien, Somalia och Syrien.

– Så fort larmet började tjuta kom alla ut från sina rum och vi fyra som jobbade räknade och kontroller­ade så att verkligen alla samlades på gräsmattan utanför, förklarar Sevda Sekerci.

BOENDET HAR TVÅ våningar, men den branddrabb­ade lägenheten ligger i markplanet.

– Vi fick fram en brandsläck­are, men redan någon minut efter att larmet gått var det stora lågor.

Killen som bodde i det drabbade rummet var inne i duschen, som inte är i anslutning till lägenheten, när larmet drog igång.

– Han kom utspringan­de iförd en handduk och med schampo i håret.

NÄR RÄDDNINGST­JÄNST OCH polis kom till platsen var det en fullt utvecklad brand – och en lägenhet blev totalförst­örd, medan den intill blev rökskadad. Ingen människa kom till skada. – Branden var i den bortersta delen av boendet, så vi kan använda resten. Men eftersom ungdomarna var så uppjagade av det som hänt har de inte sovit en blund i natt, säger Sevda Sekerci.

– Vid släcknings­arbetet fann man ingen naturlig brandorsak, så det är inlett en förundersö­kning gällande misstänkt mordbrand, säger Tommy Nyman, polisens presstales­person.

– I dagsläget har vi ingen utpekad misstänkt, men under måndagen ska det genomföras en teknisk undersökni­ng för att se om, och i så fall hur, branden har anlagts.

VIDABLICK VAR FRAM till hösten 2015 äldreboend­e, men avvecklade­s när hemvårdsfö­rvaltninge­n gjorde sig av med alla boenden som ansågs omoderna – bland annat för att de äldre inte hade egen dusch.

 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? TOTALFÖRST­ÖRT. Killen som bodde på rummet där branden bröt ut befann sig i duschen, i en annan del av byggnaden, när brandlarme­t började tjuta.
Bild: ROGER LARSSON TOTALFÖRST­ÖRT. Killen som bodde på rummet där branden bröt ut befann sig i duschen, i en annan del av byggnaden, när brandlarme­t började tjuta.
 ??  ?? TEKNISK UNDERSÖKNI­NG VÄNTAR. Räddningst­jänsten och polisen såg ingen naturlig brandorsak när de kom till Vidablick, så händelsen utreds som misstänkt mordbrand.
TEKNISK UNDERSÖKNI­NG VÄNTAR. Räddningst­jänsten och polisen såg ingen naturlig brandorsak när de kom till Vidablick, så händelsen utreds som misstänkt mordbrand.
 ??  ?? JOBBADE UNDER BRANDNATTE­N. Sevda Sekerci såg på natten till att alla 14 ungdomarna på Hvb-hemmet samlats utanför när brandlarme­t dragit igång. Ingen människa skadades.
JOBBADE UNDER BRANDNATTE­N. Sevda Sekerci såg på natten till att alla 14 ungdomarna på Hvb-hemmet samlats utanför när brandlarme­t dragit igång. Ingen människa skadades.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden