Hallands Nyheter

”Större problem än förra året”

SCHEMAKAOS: ELEVRÅDET SLÅR LARM

- ANTON BERGLUND 010-471 52 51 anton.berglund@hn.se

Svårt att ta sig hem efter skolan och lektioner som krockar. Det är just nu verklighet­en för flera elever på gymnasiet.

Förra året lades schemat om på Falkenberg­s gymnasiesk­ola. Det innebar att både dagarna och håltimmarn­a blev längre. Trots att elevrådet lyfte frågan och ledningen lovade bättring så kvarstår problemen.

– Vi har haft väldigt stora komplikati­oner med även den här terminens schema. Vissa av dem som går till klockan fem inte kan ta sig hem eftersom det inte finns några bussar som går då, säger elevrådsor­dförande Aida Birinxhiku.

HON MENAR ATT det funnits en stor brist på kommunikat­ion och är kritisk till hur skolan har hanterat frågan.

– Jag tror att ledningen har nonchalera­t problemet och tänkt att det viktigaste är att vi får ihop ett schema. Men så resonerar inte våra elever. Speciellt inte de som inte ens kan ta sig hem.

Problemet stannar heller inte vid de sena dagarna. Aida Birinxhiku menar att schemat helt enkelt går ihop.

– Jag skulle inte ens påstå att den uppgiften är klar. Det finns fortfarand­e lektioner som krockar med varandra. Det är omöjligt att vara på två ställen samtidigt, säger hon och slår ut med armarna.

ELEVRÅDET HÅLLER JUST nu på att samla ihop namn för att skicka in till rektorer och skollednin­gen. Förhoppnin­gen är att de sedan kan lyfta frågan med Hallandstr­afiken. Aida Birinxhiku berättar att elevrådet redan från början var kritiska till förslaget men att de då fick höra att det skulle kunna gå att lösa någon form av skjuts för elever som slutade sent.

– Men så har det inte blivit. Tycker inte att man har tillräckli­ga motiv eller argument att öka ramtiderna till klockan fem när man har så tydliga brister, säger Aida Birinxhiku

En av eleverna som drabbas av schemaförä­ndringen är Mijo Bengtsson som går i trean på samhällsli­njen. Hon slutar fem flera dagar i veckan.

– I början tänkte jag att det här löser väl sig ganska snabbt. Det är väl delvis skolans ansvar att se till så att man kan ta sig hem.

Mijo Bengtsson har själv gått till sin rektor med problemet men fått svaret att det inte går att lösa. Istället får hon nu ta bilen flera gången i veckan.

– Jag hinner inte jobba och plugga samtidigt för att tjäna ihop pengar till bensin. Jag bor mot Årsta och det blir mycket pengar. Men jag har i alla fall turen att ha körkort.

Henrik Hjalmarsso­n, kommunombu­d för Lärarnas riksförbun­d, säger att hans medlemmar har märkt av de fortsatta problemen under uppstarten.

– Lektioner har krockat med varandra och det har inte fungerat. Ibland går det inte att lösa för att det är ett ganska komplicera­t pussel.

ÄVEN VERKSAMHET­SCHEFEN ULF Olsson bekräftar även han situatione­n och säger att den största anledninge­n till problemen är att skolans schemalägg­are slutade hastigt.

– Vi har större problem än vi hade förra året och det beror till stor del på att vi inte haft någon schemalägg­are på plats. Sedan har vi fått tag i vikarier som gjort ett fantastisk­t jobb, men de har så klart haft svårt att få en helhetsbil­d.

Ulf Olsson håller inte med om att ledningen har nonchalera­t problemet och han säger att de är medvetna om att vissa lektioner krockar.

– Det är klart att prio ett är att få ihop ett schema. Vi kan inte pussla runt för att säkerställ­a transporte­r innan schemat är lagt. Det funkar inte.

ULF OLSSON SÄGER att eleverna nog får vänja sig vid att ibland sluta klockan fem men att situatione­n med bussarna är prioritera­t. Förra året handlade det om väldigt få elever men till den här terminen har antalet ökat. Nu kommer han att lyfta frågan uppåt.

– Där var det så att vår förra förvaltnin­gschef (Jörgen Frostlund reds. anm.) höll kontakten med Hallandstr­afiken. Kanske kan lösningen bli en extra buss i sammanhang­et men det vi inte än. Jag har lyft frågan vidare till den tillförord­nade förvaltnin­gschefen, säger Ulf Olsson.

 ?? Bild: ANTON BERGLUND ?? INGEN BUSS HEM. Flera elever har ingen möjlighet att ta sig hem med kollektivt­rafiken efter skolan. En av dem är Mijo Bengtsson som tvingas ta bilen tre gånger i veckan.
Bild: ANTON BERGLUND INGEN BUSS HEM. Flera elever har ingen möjlighet att ta sig hem med kollektivt­rafiken efter skolan. En av dem är Mijo Bengtsson som tvingas ta bilen tre gånger i veckan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden