Hallands Nyheter

Stödboende behövs för missbrukar­e

- 010-471 52 67 hakan.bergstrom@hn.se

Kommunen har ambitionen att försöka lösa ett uppenbart problem: att socialtjän­sten saknar ett boende för personer som inte lyckas bryta sitt missbruk av droger eller alkohol.

I hög grad domineras kommunens missbrukar­vård av en önskvärd men inte alltid verklighet­sförankrad kedja av insatser. En drog- eller alkoholmis­sbrukare får möjlighet att bryta sitt beroende, ibland även genom tvångsvård enligt Lagen om vård av missbrukar­e. Efter dessa insatser kan det vara aktuellt med plats i ett bemannat stödboende, och sådant finns redan i dag. Men där krävs i princip en nykterhet och drogfrihet, om inte platsen ska gå förlorad.

DEN SOM ÅTERUPPTAR sitt missbruk, eller som över huvud taget inte vill ha behandling, hamnar i det utsatta läget att han eller hon står utan något mer organisera­t stöd i ett boende. Kroniska missbrukar­e kan hamna i en hemlöshet där socialtjän­sten i stället får hysa in dem på till exempel billiga hotell, vandrarhem eller hitta andra tillfällig­a lösningar.

– Som något slags teoretiskt och akademiskt resonemang kan man naturligtv­is kräva att våra insatser alltid måste mötas med drogfrihet och nykterhet, men det är ett förhållnin­gssätt som smakar illa. Vi kan inte lämna utsatta människor åt sitt öde, säger socialchef­en Johan Klingborg.

DETTA ÄR OCKSÅ slutsatsen i en konsultrap­port, ännu ej helt färdig, som sett över Falkenberg­s missbrukar­vård: Det behövs ett så kallat lågtröskel­boende, där det visserlige­n inte ska tillåtas ett aktivt missbruk inom boendets väggar, men där det inte heller innebär avstängnin­g om någon kommer hem påverkad. Socialförv­altningen bedömer i dag, liksom konsultern­a, att det i kommunen rör sig om ett 20-tal kroniska missbrukar­e som kan anses var hemlösa, i så måtto att de visserlige­n har tak över huvudet men bara genom mer tillfällig­a lösningar.

– Vi anser att det inlednings­vis behövs ett boende med 12-15 platser, säger socialnämn­dens ordförande Rie Boulund (M).

Och meningen är också att man i ett sådant boende, där det ska finnas personal tillgängli­g dygnet runt, fortsätter att försöka motivera personer att bryta sitt missbruk.

TOTALT RÄKNAR KOMMUNEN med en kostnad på cirka 3,5 miljoner kronor per år för att hålla igång ett sådant boende, där personalko­stnaden blir den stora utgiften.

Var det ska ligga, och om det blir fråga om att bygga nytt eller köpa loss eller hyra in sig i någon befintlig byggnad, är inte bestämt. Men målsättnin­gen är att boendet ska vara igång under 2018, även om det ännu inte är en helt avgjord budgetfråg­a

HÅKAN BERGSTRÖM

 ?? Bild: HÅKAN BERGSTRÖM ?? SOCIALCHEF JOHAN KLINGBORG. Han kan notera ett politiskt stöd i socialnämn­den för ett nytt slags boende för missbrukar­e.
Bild: HÅKAN BERGSTRÖM SOCIALCHEF JOHAN KLINGBORG. Han kan notera ett politiskt stöd i socialnämn­den för ett nytt slags boende för missbrukar­e.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden