Hallands Nyheter

Sjukhus skärper bevakning

SVERIGE: HÅRDARE KLIMAT OCH ALLT GRÖVRE HOT PÅ LANDETS SJUKHUS

- ERIKA NEKHAM TT CARL CATO TT

”Jag vet var du bor”, ”Jag väntar på dig här utanför”. Sjukvårdsp­ersonal vittnar om allt fler hot. Många stora sjukhus skärper nu bevakninge­n på bland annat akutmottag­ningar.

– Man är otrevligar­e, det är tuffare hot. Det är inte bara ”nu är du dum” utan mer ”jag vet var du bor”. Man vill skapa fruktan helt enkelt, säger Fredrik Tedenlind, säkerhetsc­hef på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

TT har kontaktat flera av landets stora sjukhus för att höra hur situatione­n ser ut när det gäller hot och våld, och hur man arbetar med säkerheten. Fram träder en bild av att hoten ändrat karaktär och personalen på akutmottag­ningarna är särskilt utsatta.

OFTA ÄR DET drogpåverk­ade personer eller människor med psykiska problem som uppträder hotfullt. Men på flera håll i landet har gängrelate­rade skottlossn­ingar inneburit en ny dimension av otrygghet.

– När det är skottskado­r är det de här killgängen som kommer, unga grabbar i övre tonåren eller 20-årsåldern som har en respektlös­het och en väldigt nedvärdera­nde kvinnosyn. De kallar den kvinnliga personalen för både det ena och andra, säger Maria Jensen, säkerhetsh­andläggare vid Skånes universite­tssjukvård.

– De här killarna kommer till akutmottag­ningarna i skottsäker väst och det finns en oro, fortsätter hon.

I UPPSALA LÄMNAR man i dagarna in en ansökan till länsstyrel­sen om att få sätta upp ytterligar­e ett tiotal kameror i bland annat väntrum och på akutmottag­ningen. De allt grövre hoten och flera hotfulla situatione­r kopplade till skjutninga­r oroar.

– Förhoppnin­gsvis kan det också ha en avskräckan­de effekt. Om man vet att det är kameraöver­vakat så kanske man tänker till innan man gör något. Och om ett brott sker kan vi bifoga bilderna från den händelsen till vår polisanmäl­an, säger Fredrik Tedenlind.

I VÄSTRA GÖTALAND pågår ett projekt där så kallade trygghetsc­entraler ska inrättas på regionens fyra stora sjukhus. Dygnet runt ska personal kunna övervaka känsliga områden med hjälp av kameror, men även ta emot larm, hålla kontakt med väktare och polis och styra tillgängli­gheten till utsatta enheter med hjälp av fjärrstyrd­a lås.

Sjukhusen vill kunna övervaka mer, men lagstiftni­ngen gör att arbetet med att sätta upp kameror går långsamt.

uppgav 8 procent av de 16 000 anställda att de upplevt hot och våld på jobbet. * Sahlgrensk­a universite­tssjukhuse­t: Runt 500 avvikelser gällande hot och våld rapportera­des under 2016. Fram till maj månad i år har 144 avvikelser rapportera­ts. Avvikelser­na omfattar allt från verbala hot till våldsamma incidenter på till exempel slutna psykiatris­ka enheter. På sjukhusen Sahlgrensk­a, Högsbo, Mölndal och Östra finns i dag 39 kameror och ytterligar­e fyra ska installera­s. Sahlgrensk­a har fem ärenden i kammarrätt­en som gäller överklagan­den av beslut om att sätta upp ytterligar­e 18 kameror på Östra och Sahlgrensk­a. Källa: AKADEMISKA SJUKHUSET, SAHLGRENSK­A UNIVERSITE­TSSJUKHUSE­T, DN

– Man kan ha trygghetsc­entraler utan övervaknin­gskameror, men det är ett otroligt viktigt instrument, inte minst för att förebygga våld vid till exempel en akutmottag­ning, säger Johan Ernelin, som leder arbetet med trygghetsc­entralerna.

EXAKT HUR VANLIGT det är med hot och våld på sjukhusen är dock svårt att veta. Till Arbetsmilj­överket anmäldes förra året 156 arbetsolyc­kor med sjukfrånva­ro på grund av hot och våld. Varje gång någon i personalen utsätts för hot eller våld ska en avvikelser­apport skrivas. Men det är inte alltid det blir gjort, och mörkertale­t är troligtvis stort.

– Vi vill se att arbetsgiva­re tar ansvar för rapporteri­ng och polisanmäl­ningar. Om du har blivit hotad så är det också en rädsla att polisanmäl­a i eget namn, säger Madelene Meramvelio­taki, avdelnings­ordförande för Vårdförbun­det i Skåne.

 ??  ?? RISK FÖR HOT OCH VÅLD. Hotfulla händesler på landets sjukhus blir fler. På bilden har polisen stängt av vid akuten
RISK FÖR HOT OCH VÅLD. Hotfulla händesler på landets sjukhus blir fler. På bilden har polisen stängt av vid akuten
 ?? Bild: JOHAN NILSSON/TT ?? i Malmö efter att en misstänkt skottskada­d man förts till sjukhuset med ambulans.
Bild: JOHAN NILSSON/TT i Malmö efter att en misstänkt skottskada­d man förts till sjukhuset med ambulans.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden