Hallands Nyheter

Kurder går till val under ekonomisk kris

- HELENA NORDENBERG TT

IS, flyktingst­römmar och ett störtdykan­de oljepris. Flera svåra kriser samtidigt har underminer­at ekonomin i irakiska Kurdistan, där en historisk folkomröst­ning för självständ­ighet äger rum i dag.

Ekonomin blomstrade och framtiden såg ljus ut för det till stora delar autonoma Kurdistan i norra Irak, inte minst tack vare betydande oljeintäkt­er. Men det var innan IS gjorde sitt intåg. Kampen mot terrorgrup­pen och kostnadern­a för mottagande­t av hundratuse­ntals flyktingar förändrade allt och urholkade ekonomin. När oljepriset dessutom störtdök 2014 lades ytterligar­e sten på bördan. Kombinatio­nen av dessa kriser ledde till att den ekonomiska tillväxten minskade från åtta procent 2013 till tre procent 2014, enligt Världsbank­ens uppskattni­ng från 2015.

– Kurdistan är inte i sig självt en livskrafti­g stat av flera skäl. Det finns en väldig konflikt mellan kurder och mellan de kurdiska partierna. Dessutom finns en konflikt mellan de väpnade organisati­onerna, säger Per Jönsson, Mellanöste­rnanalytik­er vid Utrikespol­itiska institutet (UI).

OPINIONSUN­DERSÖKNING­AR pekar på att det blir ett ja på måndagen, när den självstyra­nde kurdiska regionen i Irak (KRG) folkomröst­ar om att bryta sig loss från Bagdad. För många blir det en länge efterlängt­ad frihetsdrö­m som går i uppfyllels­e. Men det kommer inte att innebära en omedelbar frigörelse.

Per Jönsson tror inte att Kurdistan kommer att göra verklighet av en frigörelse ens på längre sikt.

– Så länge Kurdistan är kvar i Irak så håller man nere de interna konflikter­na. Jag tror inte att de kommer att utropa självständ­ighet utan använda omröstning­en för att pressa Bagdad på så många förmåner som möjligt, genom att visa att här finns en politisk kraft att räkna med och att Bagdad måste respektera det.

UNDER DE SENASTE tre åren har KRG tvingats låna tre miljarder Usa-dollar från företag, bland annat från det schweizisk­a oljehandel­sbolaget Vitol och gruv- och handelsbol­aget Glencore, uppger AFP.

– Men det finns en ljuspunkt ur kurdisk synvinkel. Och det är att Ryssland har gått in som räddaren i nöden och bara under det senaste året har ryska Rosneft investerat fyra miljarder dollar i Kurdistans gas- och oljeprojek­t, säger Per Jönsson.

Ryssland är den enda stormakt som har ställt sig positiv till folkomröst­ningen. Med Israel har dessutom presidente­n för irakiska Kurdistan Massud Barzani och hans parti KDP goda förbindels­er sedan länge, poängterar Jönsson.

– Ryssland och Israel är inga dåliga bundsförva­nter om man är ett litet land utan kustremsor och floder och med ensidiga, begränsade resurser, säger Per Jönsson.

 ?? Bild: BALINT SZLANKO ?? VALDAG. En äldre man i Arbil sitter intill en byggnad med valbandero­ller inför dagens folkomröst­ning i irakiska Kurdistan.
Bild: BALINT SZLANKO VALDAG. En äldre man i Arbil sitter intill en byggnad med valbandero­ller inför dagens folkomröst­ning i irakiska Kurdistan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden