Hallands Nyheter

Utmaning väntar för nästa tyska regering

- PONTUS AHLKVIST TT

När det tyska valet är över finns en lång rad framtidsut­maningar för den kommande regeringen att ta tag i. Digitalise­ring och infrastruk­tur är två frågor som hamnat i skymundan under valrörelse­n, men nu pockar på uppmärksam­het.

Tysklands framlidne exkansler Helmut Schmidt sade en gång att Angela Merkel visserlige­n är en skicklig taktiker, men att hon saknar strategisk­t mål. Om den då 93-årige socialdemo­kraten hade rätt skulle det möjligen förklara varför den tyska politiken i allt högre grad tycks präglas av kortsiktig­het.

OM NÅGRA AV framtidens stora frågor – digitalise­ring, infrastruk­tur och pensioner – har det varit märkligt tyst i valrörelse­n. Åtminstone när det gäller hur de ska omsättas i praktisk politik. Nu hamnar problemen i knät på nästa regering, oavsett hur den kommer att sättas samman.

– Det är ett grundprobl­em att allt handlar om kortsiktig­a intressen. Titta exempelvis på pensionern­a, där det lovas alla möjliga förbättrin­gar. Däremot pratas det inte särskilt mycket om hur man ska göra konkret politik av det. När ekonomin kyls ned om några år blir det svårt att hålla löftena, säger Rüdiger Schmittbec­k, professor i statsveten­skap vid universite­tet i Mannheim.

Det liberala och näringsliv­svänliga FDP – som hoppas ingå i en Merkelledd koalitions­regering – har försökt profilera sig när det gäller digitalise­ring, ett område där Tyskland är eftersatt. Förbättrin­gar av bredbandst­äckningen genom utbyggnad av fiber i hela landet har varit ett av partiets löften. Men det är mycket prat och lite verkstad, enligt Schmitt-beck.

– FDP har ju ingen direkt bild av vad de vill göra och hur de ska göra det, de säger bara ”det här behövs, det är viktigt”, säger han.

FÖRBUNDSKA­NSLERN OCH Cduledaren Angela Merkel, som lär leda även nästa regering, är inte känd som en offensiv politiker. Reformtakt­en de senaste fyra åren har varit låg, och många stridsfråg­or har desarmerat­s genom att Merkel avstått från att sätta ned foten och sätta en långsiktig kurs. I längden är den metoden inte hållbar, tror Kerstin Völkl, doktor i statsveten­skap på Martin Luther-universite­tet i Halle-wittenberg.

– I pensionspo­litiken har CDU inga tydliga förslag. Även försvarsma­kten är i ett prekärt tillstånd, säger hon.

Och integratio­nen – ett politikomr­åde som blivit allt mer laddat i Tyskland efter krishösten 2015 – är ett projekt för årtionden framöver, tror Rüdiger Schmitt-beck.

– Det kommer att kosta mycket både räknat i pengar och ansträngni­ng. Det är en gigantisk utmaning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden