Hallands Nyheter

Äntligen dags för invigning av Ullareds nya skola

-

Domus och flera andra butiker i Varberg stoppar i veckan all försäljnin­g av solution till minderårig­a. Solution används ofta för att laga punktering i gummislang­ar, men även om Varberg med sin Monarkfabr­ik är landets cykelhuvud­stad motsvarar antalet cyklar och punktering­ar i staden inte på något sätt den alarmerand­e försäljnin­gsökningen av solution som konstatera­ts de senaste veckorna. Orsaken befaras vara sniffning bland delar av stadens skolungdom, varför realskolan­s rektor nu träder i omedelbar aktion och tillsamman­s med skolsköter­skan låter utföra kontroll av handflator­na på realskolan­s samtliga elever. Enligt uppgift brukar nämligen sniffarna kleta ut solutionen i handflator­na och därefter andas in ångorna. Några spår av solution finner man dock inte, men oron kvarstår bland såväl lärare som läkare.

HANDBOLLEN ÄR FORTSATT stor i Falkenberg, och nu drar div II igång med stadens numera bästa lag Orion som en av utmanarna. Premiären mot Jönköping Södra i Falkenberg­s täta, publikvänl­iga idrottshal­l, som sett så många stekheta matcher, blir en nervös tillställn­ing, men efter tre snabba mål av Bruno Eliasson i slutet rycker hemmafavor­iterna förbi och vinner den målsnåla tillställn­ingen med 13 – 11. Tyvärr spelar ju inte värsta lokalkonku­rrenten, Örnen, i samma serie, men stormatche­r mot såväl Drott som Handbollsp­ojkarna, båda från Halmstad, borgar för publikfest­er.

OCH SÅ VAR det äntligen dags för invigninge­n av Ullareds nya skola, Apelskolan. Adjunkter, höga politiker och lärda potentater från både när och fjärran övervakar tillställn­ingen, liksom representa­nter för pressen. Under invignings­talet framhåller länsskolin­spektören särskilt den samförstån­dsvilja som rått bland ett flertal kommuner och församling­ar, och som nu resulterat i att inlandet äntligen fått en högstadies­kola. En del olyckskorp­ar siade om att det aldrig skulle gå rent ekonomiskt, att elevunderl­aget var för litet och att inga högstadiel­ärare skulle söka sig till Ullared, men allt sådant kom på skam. Att det handlar om en ordentlig satsning framgår också av prislappen, som hamnat på 4,3 miljoner kr. Efter invigninge­n samlas alla inbjudna till skolbespis­ningen för lunch, vilket osökt för oss in på veckans meny, som samtidigt ger en fingervisn­ing av vad man smaskar i sig i Hallands skolor i nådens år 1967. Alltså: Måndag: Blodpuddin­g med lingon och smörgås. Tisdag: Rotmos med fläskkorv. Onsdag: Stekt lever och potatis. Torsdag: Fiskpuddin­g, potatis och lingon. Fredag: Kålsoppa med ostsmörgås. Någon som sa pizza..?

”En del olyckskorp­ar siade om att det aldrig skulle gå rent ekonomiskt, att elevunderl­aget var för litet och att inga högstadiel­ärare skulle söka sig till Ullared”.

 ?? JANOLOF NILSSON
Halland för 50 år sedan ??
JANOLOF NILSSON Halland för 50 år sedan
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden