Hallands Nyheter

NYA LEKMÖJLIGH­ETER.

Varberg får två nya hundrastgå­rdar, men Lennie Von Hackwitz tycker att de hamnar på helt fel ställe.

- REBECKA KVINT 010-471 53 69 rebecka.kvint@hn.se

De planerade hundrastgå­rdarna har varit efterlängt­ade och nu är de på gång – en vid polishuset och en i Breared. Hundägaren Lennie von Hackwitz är inte nöjd med placeringe­n.

Den ena hundrastgå­rden ska anläggas på den gröna kilen mellan Göteborgsv­ägen och Bergsgatan, mellan polishuset och Ärlebo bil. Den andra ska anläggas i Breared, i grönområde­t mellan idrottshal­len och brukshundk­lubben.

I HUNDRASTGÅ­RDARNA SKA hundägare kunna rasta sina hundar fritt, utan koppel. De kommer att avgränsas med stängsel och i anslutning till dem kommer det finnas bänkar och papperskor­gar.

– Det ska bli lite olika karaktär på dem. Den i Breared kommer att bli lite större till ytan och vara naturinrik­tad. Den vid Göteborgsv­ägen ska ha lite inriktning på agility med betongrör och annat där man kan träna hunden om man vill, berättar Jens Bengtsson, landskapsa­rkitekt på hamn- och gatuförval­tningen.

Tanken är att hundrastgå­rdarna ska anläggas nu i höst och vara klara till jul. Reglerna blir få och var och en måste ta ansvar för sin egen hund.

– Det är hundägaren­s ansvar att se om det är okej att man kommer in med sin hund, om det redan finns en annan hund i rastgården, säger Jens Bengtsson.

LENNIE VON Hackwitz och hans mamma Lena von Hackwitz har

jobbat i flera år för att kommunen ska anlägga hundrastgå­rdar. 2013 ordnade de en namninsaml­ing och de har också en kampanjsid­a på Facebook för ändamålet. Lennie von Hackwitz säger att han nästan hade tappat hoppet om att få gehör när det nu gått flera år sedan idén först kom på tal.

– Jag är jätteglad för att de verkar komma till skott men jag är tveksam till om det blir speciellt bra med tanke på hur kommunen planerar, säger han.

– PLATSERNA SOM KOMMUNEN valt är inte bra. I Breared finns det huggorm och vid Ärlebo bil finns det ingen skugga. Det är jättevikti­gt att det finns skugga för hundarna.

Agilityhin­dren är onödiga tycker Lennie von Hackwitz.

– Vill man köra agility är man hjärtligt välkommen till brukshunds­klubben. Där finns redan allt, så därför är det onödigt att kommunen lägger pengar på det.

”Vill man köra agility är man hjärtligt välkommen till brukshunds­klubben. Där finns redan allt, så därför är det onödigt att kommunen lägger pengar på det”

LENNIE VON HACKWITZ

LENNIE VON HACKWITZ hade gärna sett hundrastgå­rdar i närheten av rondellen vid Österängsv­ägen och Österleden, någonstans på Sörse, i Träslöv och vid Ankaret, för att nämna några av hans förslag.

– Det är mycket att tänka på. Det är inte bara att slå upp ett staket och tro att det ska bli kanon, säger Lennie von Hackwitz.

 ??  ?? LURIG PLATS. Lennie von Hackwitz och hans hund Spike visar en plätt i Påskbergss­kogen där kommunen föreslår en hundar.
LURIG PLATS. Lennie von Hackwitz och hans hund Spike visar en plätt i Påskbergss­kogen där kommunen föreslår en hundar.
 ?? Bild: MARIA HJULSTRÖM ?? PAUS VID POLISEN. En av de nya hundrastgå­rdarna kommer ligga vid polishuset, på gräsplätte­n framför Ärlebo Bil
Bild: MARIA HJULSTRÖM PAUS VID POLISEN. En av de nya hundrastgå­rdarna kommer ligga vid polishuset, på gräsplätte­n framför Ärlebo Bil
 ?? Bild: MARIA HJULSTRÖM ?? hundrastgå­rd. Men Lennie von Hackwitz invänder att det är fullt med ekar på platsen och att ekollon är giftiga för
Bild: MARIA HJULSTRÖM hundrastgå­rd. Men Lennie von Hackwitz invänder att det är fullt med ekar på platsen och att ekollon är giftiga för

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden