Hallands Nyheter

Lönegap mellan kommunerna

GENOMGÅNG: De höga kommunala cheferna i Varberg tjänar i snitt 10 000 kronor mer än sina kollegor i Falkenberg. Kommunchef­en Charlotte Johansson menar att skillnader­na beror på kommunerna­s storlek.

- ANTON BERGLUND 010-471 52 51 anton.berglund@hn.se

Hallands Nyheter går igenom förvaltnin­gsoch bolagschef­er i Falkenberg­s kommun sticker en sak ut. I jämförelse med den genomgång vi gjorde med Varbergs dito blir det uppenbart att de höga cheferna i Falkenberg tjänar betydligt mindre. När det kommer till vdtjänster och förvaltnin­gschefer är snittlönen drygt 10 000 kronor lägre.

– Varje år har vi ett arbete där vi tittar på den övergripan­de lönebildni­ngen. Där har vi också jämfört oss med jämförbara kommuner. Det är ofta storleken som är en faktor i det sammanhang­et. Utifrån det perspektiv­et tycker jag inte det är något som sticker ut, säger Charlotte Johansson, kommunchef i Falkenberg.

HON ÄR INTE förvånad över skillnader­na utan säger att det är så det ser ut i det offentliga Sverige. Eftersom Falkenberg är en mindre kommun blir också bolagens omfattning mindre och lönerna därefter. Charlotte Johansson säger att kommunen har med sig konkurrens­situatione­n i bakhuvudet när de diskuterar löner. – Vi har hela tiden med den aspekten. Vi ska vara en attraktiv arbetsgiva­re och lönen är så klart en del av det. Sedan är det inte den enda faktor utan det är många andra frågor som kommer in, menar Charlotte Johansson.

DEN STÖRSTA JÄMFÖRBARA löneskilln­aden finns mellan direktörer­na för Falkenberg­s energi respektive Varberg energi. Medan Bo-anders Antonsson tjänar 80 000 i Falkenberg har hans kollega i Varberg Björn Sjöström, drygt 20 000 kronor mer i lön. Men det finns också skillnader mellan bolagen. Varberg energi har 70 fler anställda och dubbelt så stor omsättning. När det kommer till just vd-löner håller Falkenberg­s kommun på med ett arbete för att stärka rutinerna.

– Där har vi haft lite förändring­ar när det gäller ordförande­poster i styrelsern­a och tappat våra rutiner. Nu håller personalav­delningen på att jobba så att vi får precis det som vi har i den förvaltand­e organisati­onen. Det handlar om årshjulet, medarbetar­samtal, lönesamtal och hela det här löneöversy­nsarbetet som pågår.

CHEFERNAS LÖN GRUNDAR sig, enligt Charlotte Johansson, bland annat på utbildning­sbakgrund, erfarenhet och omfattning­en på uppdraget. Samtidigt säger hon att kommunen årligen ser över lönerna men att det är politikern­a som beslutar om kommunen ska göra någon speciell satsning.

– Då måste man lyfta blicken och se om det är någonting som vi kanske ska lyfta upp till politiken och resonera kring. Är vår uppgift om hur stora löneskilln­ader det är mellan Falkenberg och Varberg något som skulle kunna leda till att ni lyfter det till politikern­a?

– Absolut. Just de här två delarna är ingenting som vi har på agendan just nu. Men nu har de som sagt just börjat med årets lönebildni­ng så den vet vi inte hur den landar. Nu gör vi hela det här förarbetet först och om denna fråga är med där, det vet vi inte ännu, säger Charlotte Johansson.

CARL BARTLER, kommundire­ktör i Varberg, säger att lönefrågan är viktig i alla former av anställnin­gar. Men kommunen har inte någon uttalad strategi att sätta höga löner för att stå ut.

– Konkurrens­situatione­n är självklart något som vi beaktar. Jag vet till exempel att om man tittar på lönenivån för våra chefer och jämför med till exempel Göteborg så blir bilden annorlunda. Vår värdering är att vi har rätt lönenivå för de chefer vi har, säger Carl Bartler.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden