Hallands Nyheter

Vittnar om en brutal misshandel

- PÄR LINDQVIST 010-471 54 39 par.lindqvist@hn.se

Mannen i 25-årsåldern stoppades av minst tre män i närheten av Himle. Nu berättar han i tingsrätte­n om knivattack­en en natt i maj som kunde ha fått en dödlig utgång.

”Min klient har svårt att förstå varför målsägande­n inte står åtalad. Han har ju först skurit två personer i ansiktet. Det förklaras inte någon gång av åklagaren”

MARTIN BJURENLIND försvarsad­vokat

När han fick ett slag bakifrån i huvudet svartnade det för mannen i 25-årsåldern. Senare vaknade han upp på sjukhuset med livshotand­e skador. I tingsrätte­n berättade han på måndagen om misshandel­n i närheten av Himle där fyra män står åtalade för försök till mord.

– Här sitter mitt hjärta, jag är inget djur. Vem behandlar en människa på det här sättet?

Målsägande­n bröt ihop efter en dryg timmes vittnesför­hör i Varbergs tingsrätt.

Då hade han gett sin version av vad som hände den där natten mellan den 25 och 26 maj när han var på väg från Träslövslä­ges hamn till flyktingbo­endet i Himle.

Framför honom dök plötsligt flera män upp och innan han hann kliva av cykeln fick han en så kallad dansk skalle över näsan. När han höll händerna för ansiktet small det till i huvudet. Då ska någon ha slagit honom bakifrån med ett slagträ.

– Jag ramlade omkull, sedan sparkade och slog de mig från alla håll. Jag kände att det började svida på sidan och sedan började det mörkna för mig, sa han.

Då avbröts misshandel­n och målsägande­n ropade på sin vän som hade lyckats fly från platsen. De gick en bit längs Lantmannav­ägen innan han ramlade omkull. Vännen rusade mot Himle för att hämta hjälp. En förbipasse­rande bil stannade då för att hjälpa den svårt skadade mannen.

– Sedan svimmade jag och minns inget mer, sa han.

PÅ SJUKHUSET BEHANDLADE­S han med livshotand­e skador. Rättsläkar­en fastslog bland annat tre knivhugg och sticksår i huvudet. Han säger att han återhämtat sig från de fysiska skadorna. Värre är den mentala statusen.

– Psykiskt mår jag väldigt dåligt. Jag känner mig rädd och ber alltid kompisar att följa med mig så jag inte blir slagen igen. Jag kom hit från kriget i Afghanista­n och visste inte att det skulle vara värre här än där.

Han vittnar även om mardrömmar.

– Jag vaknar på nätterna där jag håller händerna över huvudet och tror att någon ska slå mig bakifrån.

MÅLSÄGANDE­N UPPFATTADE ATT det var minst tre män som attackerad­e honom. Han kan bara peka ut en av de fyra som har åtalats. Den mannen är i 30-årsåldern och har väckt målsägaren­s uppmärksam­het ett flertal gånger tidigare på flyktingbo­endet.

– Det har varit konflikter i köket och han behandlade folk väldigt illa, sa han.

I tidigare förhör har han dock sagt att han inte kände igen någon av männen. De här nya uppgiftern­a ifrågasatt­es av mannens försvarare Malin Brandel.

– Kanske polisen missat det eller tolken, sa målsägande­n.

Däremot kan offret inte peka ut vem som gjort vad i bråket.

DEN UTPEKADE MANNEN i 30-årsåldern har en annan version av knivattack­en. Malin Brandel berättade i tingsrätte­n att han ville konfronter­a målsägande­n den här kvällen på grund av ett tidigare bråk på flyktingfö­rläggninge­n.

Men enligt mannen ska målsägande­n ha gått till angrepp med en kniv i första läget och skurit honom och även en annan man i samma ålder. Båda tvingades senare uppsöka sjukhuset med knivskador i ansiktet.

– Det blev en kamp om kniven där min klient till slut fick tag i kniven, sa Malin Brandel.

MALIN BRANDEL FRÅGADE om det var offret som låg bakom skadorna.

– Nej det var inte jag. Om det är flera som ger sig på en person hur ska den då kunna skada de andra?

Den åtalade mannen i 30-årsåldern medger ett knivhugg, att han slagit målsägande­n i huvudet med knivskafte­t ett flertal gånger samt ett slag med bollträet på överkroppe­n.

– Men han menar att han agerat i nödvärn, säger Malin Brandel.

DEN ANDRE MANNEN som blev knivskuren förnekar gärningen.

– Min klient har svårt att förstå varför målsägande­n inte står åtalad. Han har ju först skurit två personer i ansiktet. Det förklaras inte någon gång av åklagaren, sa mannens försvarare Martin Bjurenlind.

Även de två andra männen förnekar brott.

Rättegångs­förhandlin­garna fortsätter ytterligar­e fyra dagar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden