Hallands Nyheter

Klarar hon detta?

MEN INTE MERKEL. I snart sagt varje annat land hade en förlust av en fjärdedel av väljarkåre­n lett till omedelbar avgång. Men inte i Tyskland och inte fru Merkel.

- Bengt Wernersson 010 471 52 72 • bengt.wernersson@hn.se

LEDARE 26/9. Det är lätt att peka ut förlorare efter söndagens förbundsda­gsval i Tyskland. Den största är självklart för landet i sig självt genom inträdet av det främlingsf­ientliga och högernatio­nalistiska Alternativ för Tyskland (AFD).

Inte sedan krigsslute­t har Tyskland haft den här typen av kraft i sin ledning. Med ett resultat på nära 13 procent överträffa­de de även egna högt ställda förväntnin­gar och blir nu landets tredje största parti. Det är förfärligt och ett allvarligt slag mot den tyska självbilde­n.

AFD HAR TAGIT väljare från både höger och vänster. Flyktingfr­ågan, allmän populism, missnöje i framför allt de östra delarna av landet är förklaring­en. Liksom att det inte blev någon traditione­ll debatt mellan höger och vänster under valet. De satt ju i samma regering!

Förlorare är förstås också om inte förbundska­nsler Angela Merkel så i alla fall hennes parti, borgerliga CDU, liksom systerpart­iet i Bayern, CSU. Men genom sin stora personliga popularite­t, och genom att de båda samverkand­e partierna fortfarand­e är klart störst i förbundsda­gen, är det nästan som om ingenting har hänt. Hon är den givna regeringsb­ildaren men vilken regering det blir är inte självklart.

STORA FÖRLORARE, och en ganska följdrikti­g sådan med tanke på hur det gått i andra val i Europa i år, är socialdemo­kraterna i SPD. Det gick inte med reptricket att ta en kanslerska­ndidat, Martin Schulz, utifrån (Eu-parlamente­t). Syftet var förstås att kunna distansera sig från den regering man själv satt i. Det såg ut att gå bra till en början men ju längre valrörelse­n led desto mer pös luften ur ballongen. Och med tanke på andra val i år är det tveksamt om det hade kunna gå på något annat sätt.

Det tyska valsysteme­t, liksom hur man traditione­llt bildar regering, skiljer sig mycket från Sverige. Man har en ordning som är både personval i enpersonsd­istrikt och en strikt proportion­alitet. Alla har därför två röster, en på person och en på parti, och de behöver inte sammanfall­a. Men i stället för ett tvåpartisy­stem som i USA eller Storbritan­nien får man ett parlament med sex partier. Nästan som här.

Traditione­n att Tyskland ska styras av en majoritet är stark. Därför har så kalllade stora koalitione­r över blockgräns­en, som nu senast, inte varit ovanliga.

redan sagt nej till att fortsätta finns det bara en så kallad Jamaica-koalition tillgängli­g som alternativ. Detta från de tilltänkta partiernas färger: CDU – svart, liberala FDP – gult och Miljöparti­et – grönt.

Men eftersom FDP och die Grünen är lite som hund och katt är det inte alldeles enkelt att bilda en fungerande koalition med dessa båda partier. De konkurrera­r om samma väljargrup­per, har olika syn på miljöfrågo­r, Eusamarbet­e och företagand­e. Spektakulä­rt är att när FDP i förra valet åkte ur förbundsda­gen jublades det på die Grünens valvaka!

Angela Merkel har genom åren visat sig vara starkast i kris. Hennes besked under flyktingkr­isen ”vi klarar det”, var inte sant men gjorde ändå att man tog sig igenom.

FÖRUTOM ATT NU bilda en mycket ovanlig och udda koalition har hon också många svåra politiska frågor att klara. På hemmaplan såväl som ute i Europa med integratio­n, infrastruk­tur, läka de sociala klyftorna mellan öst och väst, förtroende­krisen för den tyska bilindustr­in, Brexit, med mera. Och oavsett hur detta går, skaffa fram en efterträda­re. Det återstår att se om hon kommer att klara allt detta!

 ?? Bild: MICHAEL SOHN ?? INGA GLADA MINER. Det var inga glada miner på CDU:S valvaka i Berlin. En fjärdedel av väljarkåre­n har förlorats.
Bild: MICHAEL SOHN INGA GLADA MINER. Det var inga glada miner på CDU:S valvaka i Berlin. En fjärdedel av väljarkåre­n har förlorats.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden