Hallands Nyheter

Jag tänker på djuren

-

på ”Vegetarian­er tänker inte längre än till köttdisken” (19/9) och ”Vad händer med djuren i förlängnin­gen?” (16/9).

MAT. Jag är vegetarian och tänker verkligen längre än till köttdisken! Det verkar faktiskt som att jag har tänkt längre än vad ni två hittills gjort tillsamman­s.

Jag tänker på djuren. Jag tänker på miljön. Jag tänker på min hälsa. Jag tänker på vår planet som ska finnas längre än vi tre finns. Jag tänker på att djuren ska slippa långa och plågsamma djurtransp­orter. Jag tänker på att inga tuppkyckli­ngar ska kastas på soptippen. Jag tänker på kalvar som ska få stanna hos sina mammor. Jag tänker på griskultin­gar som ska få stanna hos sina mammor. Jag tänker på förhålland­ena i våra djurfabrik­er. Jag tänker att mina katter är lika mycket värda som djuren vi lätt slaktar och äter.

Jag tänker att allt levande har rätt till liv och inte ska finnas för människans behov av att få äta djuren. Oavsett om de har levt på egen gård eller i djurfabrik.

OM NI TVÅ inte har tänkt längre än till köttdisken, kommer svaret här: Ifall vi slutar föda upp djur till att bli kött på era tallrikar, hade det inte blivit ett problem, eller hur? Inte svårare än så. Låt djuren som ”muar i hagen, pickar i hönsgården, nöffar i svinstian och bräker på ängen” fortsätta få ha det bra. Är det omöjligt att ha kor som betar, höns som går och pickar, får som gräsklippa­re och grisar som bökar, bara för att göra nytta? Inga djur behöver släppas ut och bli ”vilddjur”! Då föder vi endast upp så många som behövs för att exempelvis hålla landskap öppna osv – något som många köttätare hävdar är ett viktigt argument för att ha betande djur. Era argument håller inte.

Men ni ska ha cred för att ni står för att ni vill äta djur och ”gillar en bra bit kött”. Jag kommer aldrig med pekpinnar, det är oftast ni köttätare som gör och verkar provoceras av att vissa har valt bort att äta djur. Det är oftast jag som får svara på frågor på varför jag inte äter kött. Men jag har börjat ställa en motfråga; varför äter du kött? Ingen har hittills svarat nåt som inte har med personens egna behov att göra. Tänk igen.

Åsa Tingemar

 ?? Bild: STEFAN GUSTAVSSON/SVD/TT ?? NYFÖDD. Jag tänker verkligen längre än till köttdisken!
Bild: STEFAN GUSTAVSSON/SVD/TT NYFÖDD. Jag tänker verkligen längre än till köttdisken!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden