Hallands Nyheter

”Vi står inte ut” sörjer ettårsdage­n

-

FLYKTINGAR. Den 27 september är det ett år sedan yrkes- och volontärnä­tverket #vistårinte­ut påbörjade kampen för alla de ensamkomma­nde barn och unga som varit i Sverige under lång tid. #vistårinte­ut har sedan dess arbetat dygnet runt för att ge av vår kunskap och erfarenhet kring deras bedrövliga situation i syfte att förändra situatione­n och ge en sann bild av vad som försiggår i behandling­en av ensamkomma­nde i Sverige.

DET SKULLE KUNNA vara något att fira. Men vår årsdag är en sorgedag.

Vi sörjer att Sverige avhumanise­rar barn som kom på flykt. Vi sörjer att unga fortfarand­e utsätts för rättsosäke­rhet i asylproces­sen; något vi visar i vår rapport om rättsosäke­rhet i asylproces­sen för ensamkomma­nde barn och unga. Vi sörjer att unga tar sina liv i desperatio­n över att deras skyddsbeho­v inte tas på allvar vilket vi larmat om. Vi sörjer att unga blir godtycklig­t åldersupps­krivna i rättsosäkr­a undersökni­ngar och får avslag på grund av det. Vi sörjer att det just nu sitter minderårig­a ensamkomma­nde i förvar för att de ska tvångsutvi­sas till det land de en gång tvingades fly från.

Vi sörjer att politiker inte lyssnar på oss och att vår kunskap och profession­alitet inte tas tillvara i det gemensamma samhällsby­gget.

Vi sörjer att många kommuner runt om i Sverige inte låter unga i utsatthet få bo kvar, bland dem Varberg.

Vi sörjer att de barn som kom utan föräldrar inte fått den trygghet och det liv de har rätt till enligt Europakonv­entionen för mänskliga rättighete­r, Barnkonven­tionen, EU:S asylproced­urdirektiv, UNHCR och FN:S konvention om mänskliga rättighete­r.

Vi sörjer att beslutsfat­tare och myndighets­utövare har tappat det.

JA, VI TYCKER att ni har tappat det. Vi tycker att ni är en del i en avhumanise­ring av barn.

Vi orkar faktiskt inte med ert sätt att hantera barn på. Ni går fel väg. Den kommer inte att leda till det samhälle ni säger att ni vill ha. Det som vi kämpar för att få.

#vistårinte­ut Varberg

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden