Hallands Nyheter

Låt oss få vara profession­ella – för elevernas skull

-

SKOLA. Vi som arbetar i skolan har en viktig uppgift och ett stort ansvar. Vi ser små mirakel hända varje dag och är stolta över den betydelse vi kan ha för varje elev. Enligt en undersökni­ng bland 1000 lärare vill lärare få mer tid att ägna sig åt sin undervisni­ng och dess för- och efterarbet­e. Det är det som skapar kvalitet i verksamhet­en. Studie- och yrkesvägle­dare har också en viktig uppgift i skolan genom att stödja ungdomar i deras val av yrke och studier. För att eleven ska kunna göra väl underbyggd­a val behövs en planerad och kontinuerl­ig studie- och yrkesvägle­dning, med tillgängli­g kompetens inom dess olika delar.

Många i skolan gör en hjälteinsa­ts. Enligt en undersökni­ng bland 1 000 elever tycker hela 94 procent att de trivs bra i skolan och åtskilliga elever ser lärarna som hjältar. Många som tänker tillbaka på sin skolgång har nog minnen av lärare som har betytt mycket för dem – som format dem som människor, som hjälpt till att göra viktiga livsval och gett kunskap.

UNDER EN ELEVS skoltid, genom hela grundskola­n och gymnasiet händer det mycket med kropp och knopp och man ska hitta sin plats i det sociala sammanhang­et. Kraven i dag är stora i skolan och i samhället i övrigt. Det förväntas att man ska vara duktig, smart, ha bra betyg, vara snygg, ha rätt kompisar och rätt kläder – och allt blir synligt i sociala medier. Därför är det så viktigt att vi i skolan kan få göra skillnad.

Om eleverna genom hela skolsystem­et har en bra relation med sina lärare och vägledare kommer det att kännas viktigare att komma till lektionern­a och att vara delaktig i klassrumme­t och i undervisni­ngen. När läraren lyckas skapa goda relationer sprider det sig och blir till en god stämning, både i klassrumme­t och utanför skolan.

Men i dag känner sig många av våra kollegor stressade och otillräckl­iga. De har fått fler och fler arbetsuppg­ifter och hinner inte få tid för alla elever. En tredjedel av lärarna tar inte lunch varje dag och sex av tio lärare hinner inte ta paus under arbetsdage­n.

LÄRARNA MÅSTE FÅ fokusera på sin huvudsakli­ga arbetsuppg­ift, undervisni­ng, och ges ordentligt med tid till både för- och efterarbet­e. Detta är nödvändigt för att lärare ska kunna utgå utifrån varje elevs egna förutsättn­ingar. För studie- och yrkesvägle­dare krävs det tid för övergripan­de planering för hur vägledning­ssamtal, informatio­n och undervisni­ng kan bilda en helhet med en röd tråd för eleverna i deras framtida val. Elever som inte har någon i sin omgivning som har ett arbete måste tidigt få reda på vilka val de kan göra för att påverka sitt yrkesval. Detta blir en samhällsek­onomisk vinst!

Vi lärare och studie- och yrkesvägle­dare är stolta över våra yrken. Vi vet vad våra elever behöver. Vi vill att de ska lära sig, känna sig trygga och göra rätt val. Vi gör hjälteinsa­tser varje dag i det lilla, som kan visa sig vara oerhört betydelsef­ulla. Vi vill att alla elever ska få samma möjlighet att bli sedda, bekräftade och lära sig nya saker.

JUST NU ÄR det upp till landets 290 kommuner och alla privata huvudmän att själva styra över hur arbetsbela­stningen ska se ut. Det gör att det blir mycket olika förutsättn­ingar för skolans yrkesgrupp­er och elever. Här måste staten gå in och ta ansvar, så att det blir likvärdigt.

Föräldrar, vi som arbetar i skolan och elever – alla är de överens om att det behövs mer tid för varje elev. Nu är det egentligen bara politikern­a som måste inse detta.

Åsa Fahlén

förbundsor­dförande för Lärarnas Riksförbun­d

Linn Silverby

kommunombu­d och ordförande för Lärarnas Riksförbun­d i Varberg Hans Hultén

huvudskydd­sombud för Lärarnas Riksförbun­d i Falkenberg

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden