Hallands Nyheter

Fel info om värmeljus i containrar

- MARTIN ERLANDSSON 010-471 53 40 martin.erlandsson@hn.se

På FTI:S sopcontain­er i Bua står att värmeljusk­oppar ska slängas bland metall, men nu hänvisar företaget till nya regler, som lägger över ansvaret på Varbergs kommun. För grannarna kvarstår riskerna.

För de som bor nära återvinnin­gsstatione­n i Bua har värmeljusk­opparna blivit ett stort problem, ihop med nedskräpni­ng och buller från krossat glas (se separat artikel).

– Värmeljusk­opparna är värst. Plasten vi får in i trädgården är inte lika farlig. Vi hade en brorsdotte­r på besök som skar sig i foten på ett värmeljus som fåglarna hade lämnat på gräsmattan, säger grannen Alexandra Lindberg.

VISS FÖRVIRRING RÅDER om var ljuskoppar­na ska slängas.

– Vårt ansvar är det som enligt förordning­en är en förpacknin­g och enligt ett förtydliga­nde i EU för några år sedan, som har omtolkats av Naturvårds­verket är värmeljusk­oppar inte en förpacknin­g, säger Annica Dahlberg, kommunikat­ionschef på FTI, som ansvarar för återvinnin­gsstatione­n.

Men det står ju på containern att man ska slänga värmeljusk­oppar bland annan metall?

– Vi har gjort om dekalen och jag vet inte varför den inte är bytt, svarar Dahlberg.

Eu-beslutet kom väl innan återvinnin­gsstatione­n i Bua byggdes?

– Ja, i så fall är det en gammal container, som har tagits från ett lager och ställts dit.

ÄNNU KRÅNGLIGAR­E ÄR det med aluminiumf­olie, som fåglarna också gillar att dumpa i grannarnas trädgårdar. Den ska bara slängas på återvinnin­gsstatione­n om den förpackade en vara när den köptes, exempelvis en korv från en kiosk.

– Har du själv lindat in en smörgås ska FTI egentligen inte ta emot den, men det inser vi att folk inte kan förstå, så där gör vi ett undantag, säger Annica Dahlberg.

På de nya dekalerna finns därför aluminiumf­olie kvar, medan värmeljus är borttaget. Men just i Bua är de skriftliga instruktio­nerna alltså oförändrad­e.

– Vi har inte gjort någon stor grej av det, men jag har begärt byte på de dekalerna. Tyvärr tar det tid. Vi kan inte längre ta ut en procentans­varsavgift på värmeljusk­oppar, så därför ska vi inte längre samla in dem. Nu är det kommunens ansvar, säger regionchef­en Magnus Örnborg på FTI (Förpacknin­gs- och tidningsin­samlingen).

”Vårt ansvar är det som enligt förordning­en är en förpacknin­g och enligt ett förtydliga­nde i EU för några år sedan, som har omtolkats av Naturvårds­verket är värmeljusk­oppar inte en förpacknin­g”

ANNICA DAHLBERG kommunikat­ionschef, FTI

PÅ VARBERGS KOMMUN är man medveten om att värmeljush­ållare ska sorteras på ett annat sätt.

– De ska numera lämnas till några av de bemannade återvinnin­gscentrale­rna. Vivab har skrivit om just värmeljusk­oppar på sin hemsida och beskriver hur man ska försöka peta bort veken och dess hållare innan man lägger dem i containern för metall. Då kan kopparna sorteras rätt och gör minst miljöskada, meddelar miljö- och hälsoskydd­sinspektör­en Pauline Högdahl.

För grannen Alexandra Lindberg kvarstår problemet oavsett vem som har det formella ansvaret. De boende i Bua, Värö och Skällåkra lär ju fortsätta att slänga ljuskoppar på återvinnin­gsstatione­n ett tag till.

HON BERÄTTAR OCKSÅ att fåglar har setts hoppa in i sopkärlen för att leta upp värmeljus med stearin som de kan picka i sig.

– Det har jag svårt att se framför mig. Däremot har jag själv märkt att fåglarna tar värmeljus som lämnas ute, exempelvis på altanen. Så de kan komma från grannarna, men jag kan ju inte svära på att det är så, säger Magnus Örnborg.

För Alexandra är det ingen tvekan om ursprunget.

– Jag har bott på samma adress i över 13 år, men det var först när återvinnin­gsstatione­n placerades här som min trädgård skräpades ner var och varannan dag. Det tycker jag är bevis nog.

 ?? Bild: ALEXANDRA LINDBERG ?? TYDLIGT. Använda värmeljus ska inte längre slängas i containern för metall på FTI:S återvinnin­gsstation, men bolagets inaktuella dekal visar motsatsen.
Bild: ALEXANDRA LINDBERG TYDLIGT. Använda värmeljus ska inte längre slängas i containern för metall på FTI:S återvinnin­gsstation, men bolagets inaktuella dekal visar motsatsen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden