Hallands Nyheter

Dyr nota för nätdoktore­r

- FREDRIK LARSSON 010-471 53 67 fredrik.larsson@hn.se

Vårdcentra­lernas kostnader för ”otrogna” patienter som vänder sig till nätläkare ökar. Räkningen för nätläkare som Min doktor och Kry hamnar nämligen hos den vårdcentra­l där patienten är listad.

Under första halvåret fakturerad­es Capio Familjeläk­arna i Falkenberg för 154 400 kronor för att patienter listade hos dem valde nätläkarbe­sök.

Daniel Olsson, vice affärsområ­deschef för Capio närsjukvår­d, säger att det är frustreran­de att så mycket pengar går till andra vårdgivare.

Men på ett sätt tycker han att det är bra.

– Det är dumt att det kostar oss så mycket pengar, men det är bra att det händer, för det sätter press på Region Halland när det gäller hur den här typen av besök ska hanteras, säger han.

CAPIO HÅLLER PÅ att bygga upp egna nätläkaren­heter och har redan kommit långt med det projektet i Skåne.

– Vi kommer att gå vidare med det på fler platser i Sverige. Men vi kommer att göra det i samråd med de regioner där vi är verksamma.

– Vi tänker inte göra det som en separat grej. Det viktigaste för oss är att patienter är listade på en vårdcentra­l som den har valt.

– Vi ska se till att våra patienters vårdbehov uppfylls och det skulle kunna vara nätläkarbe­sök.

Daniel Olsson tror mycket på digitala nätläkarbe­sök då det är möjligt. Men det måste också finnas en fysisk trygghet.

VARBERGS STÖRSTA vårdcentra­l, Västra Vall, hade kostnader på 63 200 kronor för patienters nätläkarbe­sök mellan januari-juni.

Lise-lotte Bensköld Olsson (S), vice ordförande i regionstyr­elsen, förklarar att huvudansva­ret ligger på den vårdcentra­len där patienten är listad.

– Om patienter väljer vård någon annanstans har vårdcentra­len inte riktigt tillgodose­tt behovet.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden