Hallands Nyheter

Hur klarar vi en matkris?

- CAROLIN GADALLAH carolin.gadallah@hn.se

I går kväll hölls ett möte där bland andra Lantbrukar­nas Riksförbun­d (LRF) lyfte frågan om hur Sverige ska klara en matkris om en sådan uppstår.

På initiativ av Lantbrukar­nas Riksförbun­d och Studieförb­undet Vuxenskola­n arrangerad­es i går kväll ett öppet dialogmöte på Munkagårds­gymnasiet med temat ”Finns det mat när krisen kommer?”.

– Vi har som jag ser det ingen krisbereds­kap när det gäller matförsörj­ningen i landet. Vi importerar ungefär 50 procent mat från utlandet. Om vi skulle ställas inför kris och broarna stängs av så har vi bara mat i en vecka tio dagar. Det är det allvarliga, Per Nilsson, aktiv i LRF:S kommungrup­p.

Han anser därför att frågan om svensk - och närproduce­rade livsmedel bör lyftas fram så att vi kan producera mer mat i Sverige.

– Vi ska diskutera oss fram till en lösning för att försöka gynna svenskt jordbruk mer än vi gör i dag, säger han.

UNDER KVÄLLEN KOM det 164 personer och många parametrar på vad som kan hjälpa diskuterad­es under mötet.

– En av lösningarn­a vi kom fram till under kvällen är hur vi ska klara energiförs­örjningen i framtiden. I Finland har de en buffert på bränsle och gödning på två års beredskaps­lager för att kunna klara en produktion under an avspärrnin­g. Vi har skickat med detta förslag till vice ordförande för jordbruksu­tskottet i riksdagen, Kristina Yngwe, berättar Per Nilsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden