Hallands Nyheter

Stor respons efter larm om giftlarv

- CECILIA WELIN 010-471 51 66 cw@hallandspo­sten.se

Länsstyrel­sen blev mejlbombad efter larmet om att den giftiga larven blåsvart björksteke­l nått Halland. Men inga fler fynd har konstatera­ts i länet.

I slutet av augusti upptäckte reservatsf­örvaltare Mikael Larsson att flera fullvuxna björkar i ett villaområd­e i Haverdal var kalätna.

Boven var blåsvart björksteke­l som är vanlig i Skåne. Detta var dock första fyndet i Halland.

Larven har ett gift som likställs med flugsvampe­ns och djur som ätit av den har dött. Därför gick länsstyrel­sen omedelbart ut med en varning på sin hemsida.

Myndighete­n uppmanade även allmänhete­n att höra av sig med eventuella observatio­ner.

– DE FÖRSTA TVÅ veckorna var det nästan lite mejlbombar­demang. Men de flesta kom från Skåne där vi redan vet att det finns gott om dem, säger Mikael Larsson.

Bara sju, åtta mejl bestod av observatio­ner från Halland. Men bilderna som bifogades avslöjade att det inte i något fall rörde sig om blåsvart björksteke­l.

– Det handlade i stället om en släkting som har samma gula färg och svarta prickar men saknar de svarta banden på ryggen, berättar Mikael Larsson.

Därmed är fyndet i Haverdal fortfarand­e det enda i Halland. Det har även gjorts en observatio­n i Ljungby kommun.

– Eftersom det blev så stark respons och allmänhete­n är rätt observant kan man dra slutsatsen att den fortfarand­e är väldigt sällsynt här och det visste vi väl egentligen från början, säger Mikael Larsson.

OM LARVEN KOMMER att spridas eller inte beror mycket på vintern.

– Vid en rejäl köldknäpp dör många av larverna eftersom de är köldkänsli­ga, men vid ytterligar­e en mild vinter överlever de flesta och då kan det hända grejer nästa sommar, säger Mikael Larsson.

Han tillägger att nyheten om larven fått en enorm spridning.

– Vi la ut den både på vår externa webb och i en facebookgr­upp som heter Naturreser­vat Halland. 72 000 personer har varit inne och tittat på inlägget och det har delats 442 gånger.

– Vi verkar alltså ha nått ut och det var ju det som var meningen – att lantbrukar­e och andra ska lära sig känna igen larven och veta om att det finns risker.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden