Hallands Nyheter

Fällda träd kostar mer än 2 miljoner

- 010-471 52 67 hakan.bergstrom@hn.se

Markägarna på Grimsholme­n vann inte heller gehör i Mark- och miljödomst­olen: Den olovliga trädfällni­ngen kostar dem 2,2 miljoner kronor.

Fastighets­bolaget Marstenen AB, som drivs av de tre tidigare Gekåsägarn­a Håkan Janson, Kent Gustafson och Rolf Johansson, äger ett område vid Grimsholme­n, där Växjökolon­in tidigare låg. Det ligger snett emot parkeringe­n vid Grimsholme­ns naturreser­vat, på andra sidan Bobergs kustväg.

Marstenen planerar där för åtta villatomte­r, och lät därför förra hösten kraftfullt gallra i ett skogsparti som enligt detaljplan­en skulle vara kvar som en ridå mellan villorna och Bobergs kustväg. För att över huvud taget fälla träd i området krävs tillstånd från kommunen, ett så kallat marklov.

MARKÄGARNA HAR SETT det som ett förbiseend­e och hänvisat till att gallringen skett på egen mark på ett sätt som av många närboende har setts som en förbättrin­g; en slyig terräng har blivit ljusare och luftigare. Sannolikt hade markägaren dessutom fått tillstånd att fälla åtminstone en del av träden, om man begärt marklov.

Men både kommunens bygglovsnä­mnd och länsstyrel­sen har stått på sig: Vid en kontrollrä­kning av stubbar fann kommunen att 307 träd, med en diameter som vid marken översteg tio centimeter, hade fällts. Och sanktionsa­vgiften vid olovlig trädfällni­ng är 11 000 kronor per träd, dock med ett maxbelopp på 2 215 000 kronor (50 prisbasbel­opp). Ett belopp som markägaren alltså krävs på.

Marstenen, markägaren, överklagad­e till Mark- och miljödomst­olen och gav sig in i en diskussion om kommunen verkligen har definierat ett träd rätt och varför man inte har skrivit in en definition i detaljplan­en. Var det inte i många fall sly snarare än träd som fälldes?

Utifrån andra rättsfall visade Marstenen att det finns andra, mer omfångsrik­a definition­er på träd än att de vid roten överstiger tio centimeter i diameter.

Mark- och miljödomst­olen ger sin inte in på exaktheter­na, men skriver: ”Det kan dock inte anses råda något tvivel om att fråga måste vara om ett träd när diametern vid roten på detsamma uppgår till 16-20 centimeter efter borttagnin­g av bark.”

OCH EFTERSOM KOMMUNEN noterat olika mått och bokfört att 224 träd nådde över 16 centimeter i diameter, så är dessa tillräckli­ga för att sanktionsa­vgiften ska slå i taket: 2,2 miljoner krävs av markägaren!

Förmodlige­n blir den domen slutgiltig. Högre instans kräver tungt vägande skäl för att pröva målet.

HÅKAN BERGSTRÖM

”224 träd av nämnd storlek eller större har avverkats.”

MILJÖDOMST­OLEN

 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? GRIMSHOLME­N. Det är just i denna slänt ner mot Bobergs kustväg som träden fällts.
Bild: OLA FOLKESSON GRIMSHOLME­N. Det är just i denna slänt ner mot Bobergs kustväg som träden fällts.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden