Hallands Nyheter

Sd-ledamot lämnar partiet i protest

- TINA REMIUS STRÖMBERG TT

Efter riksdagsle­damoten Hanna Wighs avhopp från Sverigedem­okraterna polisanmäl­er nu partiet sig självt. Wigh säger att hon utsatts för ett sexuellt övergrepp som bestraffni­ng för att ha larmat om förskingri­ng.

2015 upptäckte Wigh att det försvunnit pengar från SD:S partikassa i Skaraborgs partidistr­ikt varför hon, enligt egen utsago, vände sig till partisekre­teraren Richard Jomshof och berättade om den misstänkta förskingri­ngen. Partiet valde att inte göra en polisanmäl­an, varpå hon själv gjorde det.

En riksdagsle­damot kom senare att dömas till ett års fängelse för brottet. Trots det anlitar partiet, enligt TV4:S Kalla fakta, fortfarand­e den brottsdömd­e som konsult åt riksdagsgr­uppen.

Wigh anser att hennes anmälan ledde till utfrysning från sina partikolle­ger. Dessutom ska hon ha utsatts för ett sexuellt övergrepp i riksdagens lokaler av en manlig riksdagsko­llega.

– Han tog en hand runt min hals och körde upp ett finger i mitt underliv, berättar Hanna Wigh i Kalla fakta.

Sverigedem­okraterna har nu polisanmäl­t sexövergre­ppet mot Hanna Wigh, skriver Aftonblade­t.

– Jag gjorde en polisanmäl­an i morse. Vi vill verkligen att den här frågan reds ut, säger presschefe­n Henrik Vinge till tidningen.

WIGH BESKRIVER ÖVERGREPPE­T som en bestraffni­ng för att ha pratat med medier om problemen inom partiet. Hon uppger att hon inte valt att polisanmäl­a övergreppe­t då hon är rädd för att peka ut riksdagsko­llegan med namn.

Henrik Vinge säger att partiet inte haft kännedom om det påstådda övergreppe­t på Wigh.

– När vi fick höra detta tog vi det på stort allvar och pratade med alla som skulle kunna känna till det men ingen förstod vad det handlade om. Vi har gjort vad vi kan för att hitta personen men ingen ger oss ett namn, säger Vinge till Aftonblade­t.

Den före detta biträdande säkerhetsc­hefen inom SD, Per Vegelow, säger till Kalla fakta att riksdagsma­nnen utsatt flera kvinnor för sexuella trakasseri­er.

– Han har immunitet. Honom kommer man inte att komma åt.

Han tror också att partiledni­ngen inte är ovetande kring de misstänkta övergreppe­n. Något som presschef Vinge förnekar:

– Att vi skyddar personer som utför sexuella övergrepp är mycket allvarliga påståenden utan grund, säger han till Aftonblade­t.

ÄVEN RICHARD JOMSHOF och partiledar­en Jimmie Åkesson förnekar att de skulle känna till att en av deras riksdagsle­damöter utsätter kvinnor för sexuella trakasseri­er och övergrepp.

– Jag har aldrig hört talas om det. Jag har inte den informatio­nen, sade partiledar­en Jimmie Åkesson till Kalla fakta när han fick frågor om fallet i samband med sitt sommartal i Sövesborg i somras.

 ?? Bild: JONAS EKSTRÖMER / TT ?? HOPPAR AV. Hanna Wigh, riksdagsle­damot för Sverigedem­okraterna, lämnar partiet i protest mot hur visselblås­are behandlas.
Bild: JONAS EKSTRÖMER / TT HOPPAR AV. Hanna Wigh, riksdagsle­damot för Sverigedem­okraterna, lämnar partiet i protest mot hur visselblås­are behandlas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden