Hallands Nyheter

Hummerprem­iären är här – men var försiktig

- RONJA MÅRTENSSON TT

Nu har hummersäso­ngen inletts och det är fritt fram för fiskare att dra upp delikatess­en ur svenska vatten. Men var försiktig på sjön. Varje år sker det 40–60 olyckor, enligt Sjöräddnin­gssällskap­et.

Från klockan sju i går fick förhoppnin­gsfulla hummerfisk­are lägga i sina tinor. Samtidigt stod Sjöräddnin­gssällskap­et redo att rycka ut om något skulle hända. Hummerfisk­eperioden är nämligen väldigt olycksdrab­bad.

Varje år får sjöräddarn­a rycka ut 40–60 gånger under hummerfisk­ets första veckor och det kan bli ganska dramatiska insatser.

– Det är alltid båtar som vattenfyll­s och folk som trillar överbord. Folk tar stora risker för att fånga hummer, säger Mikael Hinnerson, sjösäkerhe­tsansvarig på Sjöräddnin­gssällskap­et.

Hösten för ofta med sig hårda vindar, vågor och regn med dålig sikt. Men alla olyckslarm är inte väderrelat­erade.

– Det kan handla om motorprobl­em, folk som inte vet var de är, bränslebri­st och fiskelinor i propellern eller rodret, säger Hinnerson. Vad ska hummerfisk­are tänka på när de ger sig ut på sjön?

– Glöm inte att ta hänsyn till vädret. Åk aldrig ut ensam och se till att du vattenskyd­dar telefonen så du kan kalla på hjälp. Det är också viktigt att ha båten i god ordning och att se till att använda flytväst.

 ?? Bild: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT ?? RISKFYLLD FÅNGST. Sjöräddnin­gen brukar få rycka ut 40–60 gånger under hummerfisk­ets första veckor.
Bild: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT RISKFYLLD FÅNGST. Sjöräddnin­gen brukar få rycka ut 40–60 gånger under hummerfisk­ets första veckor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden