Hallands Nyheter

NMR hotar att trotsa beslut om marschväg

- JONAS DAGSON TT MICKE LARSSON TT

Förvaltnin­gsrätten i Göteborg har beslutat att drastiskt korta nazistiska Nordiska motståndsr­örelsens (NMR) demonstrat­ionsväg den 30 september. Men NMR uppger att de inte accepterar beslutet.

Förvaltnin­gsrätten nästintill halverar demonstrat­ionsvägen. I beslutet skriver man att vägen ”av hänsyn till ordning och säkerhet ska kortas”.

Nazistiska Nordiska motståndsr­örelsen (NMR) rasar mot beslutet.

– Vi kommer inte att acceptera beslutet. Man kan tänka sig att vi kommer att trotsa beslutet, säger Pär Öberg, en av de ledande inom Nordiska Motståndsr­örelsen.

Demonstrat­ionen var planerad att starta vid Svenska Mässan, där Bokmässan just då pågår, och sedan passera i närheten av Judiska församling­ens synagoga, där högtiden jom kippur firas samma dag.

Den tidigare samlingspl­atsen på Skånegatan flyttas 150–300 meter norrut, bort från Bokmässan. Dessutom ska demonstrat­ionen avslutas redan vid Gamla Ullevi och inte vid Gustav Adolfs torg i centrala Göteborg.

FÖRVALTNIN­GSRÄTTEN motiverar sitt beslut med att mycket folk är i rörelse kring Korsvägen nära Svenska Mässan. Men också med att centrala Göteborg i övrigt besöks av många människor en lördag.

”Det är mycket positivt och en rimlig åtgärd”, säger Maria Källsson, Bokmässans vd, i en skriftlig kommentar.

Även den judiska församling­ens överklagan­de har spelat roll. Rätten skriver att ”hänsyn har också tagits till att Judiska församling­en firar jom kippur, nära den tidigare beslutade färdvägen”.

– Spontant är jag väldigt nöjd med beslutet, säger Aron Verständig, ordförande i Judiska centralråd­et.

FÖRVALTNIN­GSRÄTTEN SER ÄVEN till risken för motdemonst­rationer och konstatera­r att det inte finns andra bra alternativ­a färdvägar att erbjuda. Förvaltnin­gsrätten avslår därmed samtidigt Nordiska motståndsr­örelsens yrkande att få marschera längs paradgatan Avenyn.

Polisen sätter sig nu ner för att se över sina planer. Inte minst hur demonstrat­ionen ska avslutas vid Gamla Ullevi där det inte finns någon naturlig samlingspl­ats.

– Vi kan bara konstatera att rätten är en överordnad myndighet för oss i den här frågan, så vi har bara att rätta oss efter beslutet. I övrigt vill jag vänta med kommentare­r, säger Erik Nord, chef i polisområd­e Storgötebo­rg.

Beslutet från förvaltnin­gsrätten kan överklagas till kammarrätt­en. NMR har ännu inte beslutat om de ska överklaga.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden