Hallands Nyheter

Trump triggade stor Nfl-protest

- TT

”Jag kan inte stå där och stödja någonting, när ledaren för vårt land beter sig som en idiot” LESEAN MCCOY

Buffalo Bills

En våg av protester svepte genom NFL efter ny kritik från USA:S president Donald Trump. Spelarna höll armarna om varandra, gick ned på knät eller uteblev under nationalså­ngen, i protest mot hur svarta behandlas i USA.

Runt 200 spelare manifester­ade på ett eller annat sätt under nationalså­ngen inför de 14 Nfl-matcherna i amerikansk fotboll att de är emot Trumps kritik och solidarisk­a med proteströr­elsen mot hur svarta behandlas,

Det är den största protesten som genomförts i NFL, sedan 49ers dåvarande quarterbac­k Colin Kaepernick först utförde den symboliska handlingen för drygt ett år sedan.

En av dem som protestera­de var Buffalo Bills stjärna Lesean Mccoy. Han stretchade medan nationalså­ngen spelade.

– Jag kan inte stå där och stödja någonting, när ledaren för vårt land beter sig som en idiot, sade han efter matchen med Denver Broncos.

I Chicago stannade Pittsburgh Steelers i spelargång­en under nationalså­ngen, förutom Alejandro Villanueva, som armévetera­n, som stod utanför med handen på bröstet.

STORSTJÄRN­AN TOM BRADY, som valdes till den mest värdefulle spelaren i Super Bowl, stod med armarna om lagkamrate­rna i New England. Det godkändes av Trump. ”Att stå med armarna om varandra är bra, att stå på knä är inte acceptabel­t. Dåligt betyg!”, twittrade Trump.

På lördagen uppmanade Trump ägarna i NFL att sparka spelare som protestera­r under nationalså­ngen. På söndagen fortsatte Donald Trump på Twitter, nu med fokus på publiken:

”Om Nfl-fans låter bli att gå på matcher så länge spelare fortsätter att agera respektlös­t mot vår flagga och vårt land, så kommer ni att få se att saker förändras snabbt. Sparka eller stäng av!”

Trump förnekar att det finns någon rasistisk dimension i hans kritik mot idrottsmän­nens protest, varav de flesta är svarta.

– Det här har ingenting att göra med ras eller något annat. Det här handlar om respekt för vårt land och om respekt för vår flagga, säger Trump.

TRUMP HAR BÖRJAT få kritik även från de egna leden att han lägger sig i människors lagstadgad­e rätt att uttrycka sin åsikt. Ett av de starkaste uttalanden­a från NFL kommer från New Orleans coach Sean Payton:

– Jag är besviken på kommentare­rna, jag tycker att vi behöver lite mer klokhet på presidentp­osten. Jag önskar att han skulle vara en av de smartaste killarna. Men det ser ut som om varje gång han öppnar munnen delar han landet ännu mer i stället för att ena oss, säger Payton.

 ?? Bild: MATT DUNHAM ?? PÅ KNÄ. Flera av Baltimores spelare protestera­de medan nationalså­ngen spelades inför matchen mot Jacksonvil­le i söndags.
Bild: MATT DUNHAM PÅ KNÄ. Flera av Baltimores spelare protestera­de medan nationalså­ngen spelades inför matchen mot Jacksonvil­le i söndags.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden